Co je pro nás nepředstavitelné, je pro jiné ohromná dobrota. Pro mnoho lidí žijících v Thajsku je pojídání hmyzu naprosto normální. Ba co víc – je to oblíbená svačinka, po které se místní olizují až za ušima.
Jednou z vůbec nejoblíbenějších laskomin v Thajsku je Jing Leed. Hezky po našem řečeno kobylka. Troufli byste si na tuhle křupavou smaženou dobrotu?
Co je Jing Leed?
„Jing Leed je jedním z nejoblíbenějších snacků v Thajsku a obvykle se smaží a prodává na ulici,“ vysvětluje jouriest.com.
Místní si tuhle svačinku velmi pochvalují a vyzdvihují fakt, že je hmyz plný bílkovin a dalších důležitých živin.
Velmi jednoduše řečeno jde o druh hmyzu. Jeden z nejběžnějších druhů hmyzu pro mlsání je cvrček, setkat se ale můžete třeba i s kobylkou.
Příprava ve woku
Projdete-li se v Thajsku po některé z rušnějších ulic, natrefíte tam na stánky, kde vám Jing Leed rádi a ochotně připraví.
Zpravidla se Jing Leed připravují v hluboké těžké pánvi zvané wok. „Ochucují se speciální omáčkou a zasypávají se trochou prášku z thajského pepře,“ doplňuje importfood.com.
Jak chutnají?
Přežvykovat hmyz určitě není kulinářský zážitek pro každého. Dokážete-li v sobě překonat jistý odpor a Jing Leed ochutnat, pak budete mile překvapeni, že to vlastně není až tak špatné.
Jing Leed chutnají hodně podle omáčky zvané Golden Mountain. Díky pepři je hmyz trochu štiplavější na jazyku, sám o sobě ale kdovíjak výraznou chuť nemá.
Samotný nebo třeba k pivu
Tento v Thajsku tolik oblíbený snack si můžete dát jen tak, prostě na chuť. Podobně jako tady u nás třeba slané oříšky nebo chipsy.
Místní by vám doporučili zkusit si dát Jing Leed společně se sklenicí piva. To je podle nich teprve ten pravý chuťový zážitek.
Prodávají se na chrámových veletrzích
Pokud nenajdete pouliční prodejce prodávající smažený hmyz, určitě je vždy najdete na Temple Fairs po celém Thajsku.
Chrámové veletrhy pomáhají získat peníze na chrám a někdy trvají celý týden, přičemž se prodávají všechny druhy jídla a oblečení spolu s tradiční zábavou.
Chrámové veletrhy se u každého chrámu konají přibližně jednou ročně a nabízejí nejen pohled do skutečného srdce thajské kultury, ale také poskytují místo, kde určitě najdete chutný smažený hmyz.
Zdroj: jouriest.com, importfood.com
Autor: Karolína Nezbedová