Jihlavská kyselka je vyhlášenou polévkou z Vysočiny. Jde o jednoduchý bramborový pokrm, který si na Horácku už dříve zjemňovali podmáslím. Recept se zachoval dodnes a uvařit si ji tak můžete doma i vy.
Podobně jako česnečka i jihlavská kyselka využívá jako základ vývar z brambor. To znamená, že brambory je před vařením třeba důkladně očistit, protože se bude následně polévka dělat ve stejné vodě.
Zdravá polévka
Na přípravu kyselky budete potřebovat litr vody, litr podmáslí, 500 gramů brambor, 60 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, 3 vajíčka, kmín, kopr, sůl a pepř.
Jídlo je velmi zdravé, jak se dá už z použitých surovin vyčíst. Například kopr totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Zvyšuje také chuť k jídlu, uvádí WebMD.
Podmáslí má zase antibakteriální a antivirové účinky. Také působí pozitivně na střevní mikroflóru, doplňuje Healthline. A vajíčka obsahují vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík a celou řadu vitamínů.
Jihlavská kyselka
Příprava polévky je velmi snadná. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile změknou, zahustěte vývar připravenou jíškou z másla a mouky.
Potom přidejte podmáslí a polévku za stálého míchání krátce povařte. Dále přidejte kmín a kopr, podle chuti polévku osolte a opepřete. Na závěr do polévky rozklepněte jedno vajíčko.
Kyselka se podává posypaná čerstvým koprem s vajíčkem vařeným natvrdo, můžete si k ní dát i kousek opečeného chleba. Jelikož je ale sama o sobě hustá, tradičně se jedla jen tak samotná a vydala za hlavní jídlo.
Zdroj: Vysočina, Instagram, Kuchařka pro dceru, Czech Specials, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová