V současném moderním světě se lidé začínají stále více ohlížet do minulosti a hledat v ní inspiraci. Týká se to oblékání, kosmetiky, životního stylu a také jídla. Pokud byste se i vy chtěli vrátit takzvaně zpátky ke kořenům, můžete to vzít pořádně „z gruntu“. V našem článku se totiž dozvíte, na čem si pochutnávali starověcí Egypťané.
Chcete do svého jídelníčku zařadit něco opravdu tradičního? A co zkusit potraviny, které se objevovaly na stolech Egypťanů před více než třemi tisíci lety před naším letopočtem. Zřejmě budete překvapeni, obyvatelé této země si totiž nežili ani trochu špatně.
Zachovalo se mnoho informací
Zjistit, co přesně Egypťané v dávných dobách konzumovali, není zdaleka tak těžké. Do hrobek faraonů a dalších významných osobností se velmi často vkládaly také potraviny. V Tutanchamonově hrobce byly například objeveny krabice s masem.
K dalším zdrojům informací patří také pozůstatky potravin v nalezištích a také malby a písemně dochované záznamy toho, co se tehdy jedlo.
Pivo už od rána a pro všechny
Máte rádi pivo? Tak to byste si to ve starověkém Egyptě pořádně užili. Tamní obyvatelé jej totiž pili více než vodu. Pivo se podávalo ke každému jídlu a konzumovali ho kromě mužů i ženy a děti.
Ovšem představa oroseného napěněného moku je velmi mylná. Podle webu The Daily Meal byl hlavní ingrediencí chléb, který se nechal zkvasit. Nápoj nebyl filtrovaný a příliš nepěnil. Navíc se do něj často přidávaly neobvyklé ingredience jako olivový olej, sýr či mrkev.
Pěstovalo se obilí, zelenina i ovoce
Kromě piva si tedy Egypťané dopřávali právě chleba. K jeho výrobě se nejvíce používal ječmen a pšenice. V okolí Nilu se nacházela především velmi úrodná černozem.
Pokud nebylo období mimořádného sucha, dařilo se tam kromě obilí i mnohé zelenině. Na tehdejších polích jste tak mohli zahlédnout lány cibule, česneku, fazolí, ale také ředkviček či okurek. Z ovoce se pak jedla granátová jablka, melouny, datle, fíky či hrozny.
Vzhledem k relativně bohaté úrodě obilí chovali obyvatelé starého Egypta také hospodářská zvířata. Dle webu History Museum se nejčastěji jednalo o ovce, kozy a krávy. Ty však nebyly primárně určeny na maso. Například hovězí maso si mohl tehdy dovolit opravdu jen málokdo.
Egypťané tak využívali tato zvířata především na mléko, ze kterého si podle dochovaných záznamů dokázali vyrobit například i sýr.
Z masa hlavně ryby, ale i myši či plameňáci
Na maso tak byla chována spíše prasata, ale ne příliš hojně. Mnohem více si lidé užívali ryb, kterých bylo v Nilu značné množství. Egypťané je většinou nasolovali a sušili na slunci. Podle webu The Collector si chudší lidé při chuti na maso dopřávali myši či hyeny.
Ačkoliv se tamní obyvatelé nikdy nesetkali s kuřaty, vajíčka si dopřávali celkem pravidelně. V dané oblasti se objevovaly například křepelky, koroptve, husy a kachny. Všechny tyto ptáky Egypťané také konzumovali, kromě nich ale i plameňáky či pelikány.
Egypťané byli také úspěšní včelaři, med tak používali ke slazení, především dezertů.
Jak vidíte, strava v Egyptě nebyla vůbec špatná a i člověk „zmlsaný“ 21. stoletím by se tam s velkou pravděpodobností velmi dobře najedl. Až na ty myši samozřejmě.
Zdroj: The Daily Meal, History Museum, The Collector,
Autor: Markéta Mladá