Jíst zdravě si přeje zřejmě každý z nás. Rad na vyváženou a zdravou stravu je však velké množství. Ideální je tak inspirovat se v jídelníčku těch nejpovolanějších. Japonci se v délce dožití drží na prvním místě. Pojďme se tedy podívat, co na jejich stole nemůže nikdy chybět.
Ačkoliv lidstvo západního světa trápí stále více civilizačních chorob, věk dožití u většiny z nich stále roste. K největším rekordmanům patří Japonsko, kde průměrný věk dožití vzrostl za posledních 50 let úplně nejvíce. Ještě v roce 1960 se tamní obyvatelé dožívali průměrně 65 let, v roce 2017 už to bylo 81 let. Vyplývá to z dat OECD.
Jeden z japonských ostrovů, Okinawa, je dokonce považován za místo s největší koncentrací stoletých lidí na světě. O tamním přístupu k potravinám a životu všeobecně jsme psali nedávno zde.
Japonci se stravují velmi originálně
Stravování se ale i ve zbytku Japonska tak trochu vymyká západním standardům. Detailně to popsal například web Nature. Podle něj má japonský jídelníček hned několik zajímavých aspektů.
Jedním z nich je relativně nízká konzumace masa, především pak toho červeného, ale také nízký příjem mléka a mléčných výrobků. Tyto potraviny nahrazují Japonci často rybami nebo rostlinnými produkty.
Velmi oblíbené jsou tam sójové boby. Podle studie profesorky Victorie Persky z chicagské univerzity může dlouhodobá konzumace sóji snižovat riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Japonci jsou také známi tím, že velmi málo sladí a solí. Obézních lidí tam najdete velmi málo.
Místo cukru sladké brambory
Co nesmí chybět na stole běžné japonské rodiny, a možná by tak nemělo chybět ani na tom vašem? To v nedávném článku pro web CNBC prozradila japonská výživová poradkyně Asako Miyashita.
Prvním tamním oblíbeným jídlem jsou fialové sladké brambory, které v Japonsku nesou označení „imo“ a pro svou sladkou chuť se častou využívají v dezertech. Jedná se o zdravé sacharidy, které jsou navíc doplněny o pořádnou porci antioxidantů.
Fermentace jako malý zázrak
Co rozhodně v japonském menu nemůže chybět, je polévka miso vyrobená z fermentovaných sójových bobů a obilovin. Tento způsob zpracování potravin funguje jako přímo zázračné probiotikum, které udrží střeva ve výborné kondici, což může velmi dobře ovlivnit i imunitní systém.
Ten je také nutné podpořit vitamínem C. Dokonce 124 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu můžete nalézt v japonské ředkvi zvané daikon. Není proto divu, že ji Japonci přímo milují.
Poklady z moře
Železo, vápník, ale i vláknina a antioxidanty – to vše obsahuje další oblíbená surovina japonských obyvatel, kterou není nic jiného než mořská řasa.
Zkrátka ale nepřijdou ani mořské ryby. Mezi ty nejoblíbenější patří losos a tuňák, které obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin.
Zdroj: CNBC, Nature, Taylor a Francis Online, OACD, Jíme to
Autor: Markéta Mladá