Nebaví vás u jídla jen sedět, ale rádi byste si vyzkoušeli netradiční a zábavný způsob „stolování“? Nagashi sōmen je japonský pokrm z nudlí, který si před konzumací musíte nejprve chytit hůlkami ve vodní klouzačce.
Nudle sōmen
Sōmen jsou bílé pšeničné nudle o průměru menším než 1,3 mm, které japonští kuchaři v létě podávají studené nebo s ledem. Obvykle se uvaří, zchladí a podávají s tsuyu, omáčkou z vývaru dashi a sójové omáčky, ochucenou japonskou cibulkou nebo zázvorem.
Dashi je jednoduchý vývar obsahující mořskou řasu kombu a kezurikatsuo (hoblinky konzervovaného, fermentovaného tuňáka pruhovaného).
Mezi běžné přílohy patří okurka a nakrájené houby. Japonci jedí nudle sōmen již od 8. století, ale až v moderní době došlo k jejich spojení s tekoucí vodou.
Vodní klouzačka pro nudle
V jižním městě Takachiho vymyslela v roce 1959 restaurace House of Chiho nudle nagashi, pro spojení nudlí sōmen a vody využila místní čistý pramen.
Podle tradice, která přetrvává dodnes, plní personál dlouhé žlaby z rozpůlených bambusových kmenů tekoucí studenou vodou. Bambusové žlaby jsou z hygienických důvodů po každém cyklu návštěvníků restaurací měněny.
Jakmile zazní povel: „Ikuyo!“ nebo „Už se to blíží!“, přidají do ní vařené nudle, které si mohou strávníci vytáhnout sami z vody. Aby to nebylo tak jednoduché, nudle nechytají do ruky, ale musí použít tradiční čínské hůlky.
Není překvapením, že tento studený nudlový pokrm se obvykle podává v letních měsících a v přírodním, venkovním prostředí.
Nešikovní se nenajedí
Ve většině podniků se na konci vodní klouzačky nachází koš, do kterého se zachytí kluzké nudle a personál je pak rozděluje zákazníkům.
Ve známé restauraci Hirobun v Kjótu však platí, že dostanete pouze to, co si chytíte. Strávníci sedí podél bambusového žlabu, kterým protéká řeka Kawadoko.
V průběhu 15 minut chytají hůlkami balíčky nudlí. Když se časový limit hostiny blíží ke konci, pošle kuchař malé růžové balíčky nudlí s příchutí shiso (japonská bylina). Na řadu pak přichází další skupina zájemců.
V domácích podmínkách
Lidé v Japonsku si kupují bambusové výhonky, aby si mohli nagashi sōmen dopřávat i doma. Ale jako alternativu si domácí kuchaři a restauratéři mohou koupit stroje, které nudle roztáčejí kolem kruhových misek nebo je posílají po miniaturních skluzavkách.
Rekordní tobogán
Přesto má tradiční styl zvláštní kouzlo. V roce 2016 vytvořili obyvatelé města Gose v prefektuře Nara Guinnessův světový rekord za „nejdelší vzdálenost, kterou urazí nudle po řadě bambusových žlabů“. Postavili funkční žlab, který byl dlouhý 3317 metrů.
Zdroj: atlasobscura.com, tokyocheapo.com
Autor: Dominika Jandorová