Jerky: Sušené maso jako zdravá svačinka, kterou si snadno připravíte i doma

Zdroj: Pixabay

Sušené maso, které v obchodě najdete obvykle pod názvem jerky, se stává v posledních letech stále více a více oblíbeným. Jedná se o zdravou svačinku, kterou si dopřává i u nás velké množství lidí. Její pořízení je ale finančně náročné. Vyplatí se tak vědět, jak si sušené maso připravit doma.

Sušení masa je jedna z nejstarších metod konzervace potravin. Lidé ji používali už v pravěku, kdy bylo klíčové uchovat maso na delší dobu. Různé kultury po celém světě vyvinuly své vlastní techniky sušení masa, píše Very Well Health.

Zdravá svačinka

Historie sušení masa je opravdu velmi bohatá. Indiáni v Severní Americe vyráběli pemmikan, což byla směs sušeného masa a tuku. V Jižní Americe se vyrábí charqui. V Africe je populární biltong a v Evropě se tradičně suší různé druhy masa a uzenin, uvádí People’s Choice.

Sušené maso vydrží dlouho, a to dokonce i bez chlazení. Je lehké a zabírá málo místa, je proto ideální jako svačinka na cesty. Sušené maso má ale kromě toho mnoho zdravotních výhod pro tělo.

Podporuje budování svalové hmoty a pocit sytosti, protože má velké množství bílkovin. Pokud je vyrobeno z libového masa, má jen minimum tuku. Obsahuje železo, zinek a vitamin B12. Pokud je vyrobeno správně a kvalitně, může být zcela bez přidaných konzervantů, doplňuje pak Health.

Jak udělat sušené maso doma

Sušené maso v obchodě obvykle seženete za poměrně vysokou cenu. Je tedy lepší si ho připravit doma, protože za stejné peníze uděláte mnohonásobně větší množství.

Na přípravu budete potřebovat libové maso. Je na vás, zda využijete zvěřinu, krůtí maso, nebo hovězí. Dále si připravte sůl, pepř, koření podle chuti, sušičku potravin nebo troubu, velmi ostré nože a plastové sáčky na skladování.

Maso očistěte a odstraňte veškerý viditelný tuk. Nakrájejte ho na velmi tenké plátky, zhruba o tloušťce 2 až 5 milimetrů. Připravte marinádu z koření a soli. Můžete použít i sójovou omáčku, med, nebo jiné ingredience dle chuti.

Maso naložte do marinády a nechte v lednici zhruba 24 hodin. Vyjměte maso z marinády a osušte ho papírovými utěrkami. Rozložte plátky masa na rošty sušičky, nebo na pečicí papír, pokud používáte troubu. Sušte ho pak při teplotě 70° C. V sušičce to potrvá 4 až 6 hodin, v troubě zhruba 8 hodin.

Maso je hotové, když je na dotek suché a ohebné, ale nelámavé. Nechte ho vychladnout a skladujte ho potom v uzavřených nádobách nebo vakuových sáčcích.

Zdroj: The Jerky, Very Well Health, Healthline, Health, People’s Choice

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz