Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi jemné smažené koblihy a čokoládovou polevu? Pak vás jistě oslní i tradiční francouzský dezert, kterému se říká jeptiška. Jde o jakousi věž sestavenou z několika kousků lahodného sladkého pečiva, která svou barevností ladí se svým názvem.

Tradiční smažené pečivo je plněné smetanovou náplní a pospojováno máslovým krémem. To celé je potom přelité čokoládou. Už z tohoto popisu je jasné, že jde o pořádnou kalorickou bombu. Jednou za čas si ale člověk musí podobné potěšení dopřát.

Dezert z 16. století

Historie pokrmu sahá podle webu Taste Atlas až do 16. století. Tehdy Catherine de Medici přivezla do Francie slavného italského kuchaře jménem Pantanelli, aby spolu pracovali na nových originálních receptech.

Vůbec poprvé se objevily nafouknuté koblihy plněné sladkou náplní. Šéfkuchař Antonin Carême jim později dal název choux, což znamená zelí. Nafouklý tvar kuliček mu totiž tuto zeleninu připomínal.

Právě choux se staly základem pro jeptišku. V roce 1929 cukrář jménem Frascati spojil několik kuliček dohromady, a jelikož mu po přelití čokoládou pečivo připomínalo jeptišku, dal mu i takový název.

Jak jeptiška vzniká?

Existují dvě verze pokrmu. Ta první je smažená. Kuličky se usmaží jako klasické koblihy a ty se potom plní náplní a pojí k sobě krémem. Připravit si ale můžete i o něco zdravější verzi.

Při té pečivo nebudete smažit, ale upečete jednotlivé choux v troubě. Sice ve výsledku získáte i tak kalorické jídlo, alespoň se ale vyhnete jeho nasáknutí v oleji při smažení.

Jeptišky tradičně můžete koupit v cukrárnách po celé Francii. Pokud tak někdy do země vyrazíte, rozhodně si na ně zajděte a oslaďte si život. Ve většině případů si dokonce budete moci vybrat z několika druhů náplní.

Zdroj: The Good Life France, French Moments, Taste Atlas, Tasting Table

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz