Pokud patříte mezi lidi, kteří preferují oslavit konec roku v domácím prostředí a chtějí se tak vyhnout virózám a moc neutrácet, můžete si s přáteli a rodinou udělat skvělou oslavu a s pestrým pohoštěním tak přivítat úderem půlnoci rok 2023.
Občerstvení formou bufetu
Večeře formou bufetu je vynikajícím řešením ve všech směrech. Nepotřebujete mnoho místa, většinou stačí jeden nebo dva stoly, které se dají do místa, kde jsou po ruce, ale přesto nepřekáží. Na stoly se potom dá občerstvení, které připravíte a které také často přinesou hosté. Kromě táců s jídlem a servírovacích misek poslouží stoly také pro servírování a odkládání nápojů.
I oko by si mělo přijít na své
Aby vládla ta pravá domácí atmosféra, je třeba na stoly dát ubrus a pěkné aranžmá. To nemusí být drahé. Na silvestra lze použít i jednorázové ubrusy a plastové či papírové servírovací misky. To zjednoduší úklid po oslavě a zabrání také škodám z nehod, které mohou v rozdováděné společnosti snadno vzniknout. Navíc pokud se lidé s jídlem pohybují, je to i bezpečnější. Na party se dají koupit i velice hezké a barevné servírovací doplňky určené právě pro bufetové občerstvení.
Pohodlí pro hosty
Pro pořádání oslavy je také třeba myslet na celou řadu praktických věcí, jak uvádí web Amando. Mezi ty nejdůležitější je mít dobře zorganizovaný celý prostor, aby se dalo volně procházet od bufetových stolů k posezení. Jiné nároky na prostor budou mít během oslavy mladí lidé, kteří jsou rádi celý večer v pohybu, a starší lidé, kteří by měli mít možnost si posedět a odložit si pohodlně tácky a skleničky.
To stejné platí i pro hudbu, která samozřejmě oslavu konce roku provází. Mladí dají přednost hlučnější produkci, starší lidé si chtějí také pohovořit, a proto by měli mít hlasitost hudby přizpůsobenou jejich potřebám.
A vše se samozřejmě točí kolem pohoštění. To by mělo být pestré, aby si každý mohl vybírat. Přes všechny chlebíčky, kanapky a tyčinky můžete zkusit i trochu experimentovat a připravit hostům k ochutnání i něco méně běžného.
Slané „baci di dama“
Chutný a neobvyklý předkrm z italské kuchyně se doslova rozplývá v ústech. Je dobrý jak pro pohoštění u stolu, tak pro bufet. Navíc jde o jídlo se snadnou přípravou.
Budete potřebovat 100 g hladké mouky, 50 g jemně nasekaných mandlí, 50 g jemně nasekaných lískových ořechů, 80 g strouhaného sýra parmezánu, 80 g másla, 30 ml suchého bílého vína, sůl a pepř.
Příprava
Lískové oříšky a mandle nasekejte najemno, nejlépe pomocí kuchyňského robota, dokud nejsou téměř rozmělněné na prášek. Máslo nakrájíte na kostičky a všechny ingredience nasypete do mísy, kde ručně nebo pomocí kuchyňského pomocníka uhnětete měkké a kompaktní těsto. Těsto si rozdělíte na čtvrtiny a z každé vytvarujete 10 stejně velkých kuliček. Celkem by měl být k pečení sudý počet kuliček. Čím menší kuličky jsou, tím jsou populárnější.
Pečou se na plechu s pečicím papírem na 140 °C 15 až 20 minut. Kuličky by neměly příliš zezlátnout, ale spíše se jevit jako suché.
Kuličky se podávají spárované plochami, které se dotýkaly plechu. Mezi kuličky se dává krémová náplň, která může být podle chuti hostů. Může jít o sýrovou pěnu, krém z lososa, může jít i o ochucenou lučinu, majonézu s tuňákem, jemnou vaječnou pomazánku, delikátní paštiku, šunkovou pěnu. Důležité je, aby byla náplň „pusinek“ správné konzistence a udržela u sebe dvě kuličky tak, aby obsah nevytékal.
Lze je udělat i den nebo dva předem, ale je třeba kvůli náplni kuličky uchovávat v chladnu.
Kanapky ze slaniny, meruněk a rokfóru
Prapodivná kombinace tří surovin dopřeje mlsným jazýčkům vychutnat si tři zajímavé chutě, které spolu překvapivě dobře ladí v úhledné roládce.
Tyto jednohubky jsou velice rychle připravené a zaručí úspěch. Pochází opět z italské kuchyně, kam doputovaly z Francie. Slaninu lze nahradit pravou pancettou a rokfór můžete vyměnit za pikantní gorgonzolu. Rokfór (roquefort) se však vyrábí z ovčího mléka a má nezaměnitelnou chuť.
Na zkušební vzorek budete potřebovat 10 sušených meruněk, 100 g rokfóru, 10 plátků slaniny.
Příprava
Vezměte meruňky a rozřežte je, aniž byste je úplně rozdělili na dvě části. V malé misce rozetřete rokfór, je-li třeba, přidejte lžičku mléka, dokud nevznikne hrudkovitý, ale jemný krém.
Meruňky pomocí lžičky bohatě naplníte sýrem a uzavřete je.
Vezměte plátky nakrájené slaniny a zabalíte do nich meruňku. Plátek by měl být tak dlouhý, aby byl kolem ovoce jen v jedné vrstvě. Vše drží pohromadě pomocí párátka.
Zdroj: Instagram, amando.it, giallozafferano.it
Autor: Lída Kropáčková