O trendu s názvem mug cake jste nejspíš už slyšeli. Možná ho znáte pod českým pojmem jako hrnečkový koláč (nebo také dezert) do mikrovlnky. A přesně o to se také jedná. Jde o jednoduchou sladkou pochoutku pro jednu osobu, kterou vytvoříte během několika minut.
Někdy má člověk chuť na něco sladkého, nechce se mu ale péct celý koláč. Já dělám mug cake obvykle ke snídani. Stačí si přivstat jen o pár minut, celý dezert je totiž hotový velmi rychle. Vyzkoušejte si ho doma udělat i vy.
Něco málo k historii
Koncept dezertu se objevil kolem roku 2000 s rostoucí popularitou rychlých receptů na internetu. Přesný původ není zcela jasný, ale tento typ púokrmu se stal virálním díky sociálním médiím a food blogům v průběhu let 2000 až 2010.
Mug cake se dá připravit na celou řadu způsobů. Je na vás, zda do něj dáte ovoce, nebo se budete soustředit pouze na čokoládu a skořici. Připravit se dá z klasické mouky, ale také z mouky špaldové. Následující recept tak berte pouze jako inspiraci a udělejte si doma pochoutku podle vlastních chutí.
Recept na jednoduchý mug cake
Já dělám nejčastěji velmi snadný mug cake, který potom až na talíři dozdobím ovocem a oříšky podle toho, na co mám právě chuť. Na přípravu dezertu budete potřebovat 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce mléka, vejce, 2 lžíce javorového sirupu nebo medu, 1/4 lžičky prášku do pečiva a špetku soli.
V hrnku smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte vejce, mléko a sirup nebo med. Vše dobře promíchejte. Přidat můžete kousky čokolády či oříšky, já ale tyto ingredience doplňuji až po upečení.
Potom vložte hrnek do mikrovlnné trouby a pečte na vysoký výkon 1 až 2 minuty. Dezert nechte krátce vychladnout a následně ho podávejte dozdobený právě čokoládovou polevou, oříšky nebo kousky ovoce. Hodí se k němu kakao či káva.
Zdroj: Autorský recept, Mintel, Eater
Autor: Šárka Cvrkalová