V létě si na zahradě pěstuji celou řadu druhů zeleniny. Snažím se ji proto využívat denně a ozvláštnit tak prakticky každý oběd, který sobě nebo svým známým naservíruji. Někdy i několikrát týdně dělám jednoduchý salát, ve kterém nakombinuji rukolu a baby špenát s avokádem a rajčaty.
Salát se hodí jako samostatná svačina, často ho ale také podávám k hlavnímu chodu. Pokud je k obědu například maso s bramborami, zelenina zvlášť na misce jídlo vždy ozvláštní a příjemně doplní.
Jednoduchý na přípravu
Na přípravu salátu budete potřebovat 2 hrsti baby špenátu, 2 hrsti rukoly, avokádo, 2 rajčata, čtvrt červené cibule a hrst vlašských ořechů. Zálivku vytvoříte jednoduše z citronové šťávy, olivového oleje a soli a pepře podle chuti.
Všechny ingredience jednoduše pokrájejte (nebo natrhejte) na menší kousky, potom je dejte do mísy a zalijte zálivkou. Salát je ideální před podáváním na několik hodin nechat odležet v lednici. Na misce ho pak můžete posypat feta sýrem.
Zdravotní přínosy
Ingredience výše zmíněného receptu jsou v podstatě jedna zdravější než druhá. Špenát je bohatý na železo, podporuje tvorbu červených krvinek, obsahuje vitamín K, který je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí a je zdrojem antioxidantů, píše Cleveland Clinic.
Co se týče avokáda, v tom najdete zdravé tuky prospěšné pro naše tělo, ovoce také podporuje trávení a pomáhá při hubnutí.
Stejně tak je pro kontrolu hmotnosti vhodná i rukola, která dále obsahuje glukosinoláty, které mohou mít protirakovinné účinky. Je také plná vitamínu K a vápníku, které jsou prospěšné pro zdraví kostí.
Zdroj: Autorský recept, PharmEasy, Cleveland Clinic, Health
Autor: Šárka Cvrkalová