Jednoduchá finská polévka: Losos patří mezi nejzdravější potraviny. Využijte jeho přínosy

Zdroj: Shutterstock

Losos, oblíbená tučná ryba, je nejen plný živin, ale může také snižovat rizikové faktory některých onemocnění. Poté, co si představíme pár z těchto zdravotních přínosů, si ukážeme recept na lososovou polévku.

Prospěšné látky, které najdete v lososu

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které zmírňují záněty, snižují krevní tlak a rizikové faktory některých onemocnění. Stejně tak obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny v množství 22 až 25 gramů bílkovin na 100 gramů masa.

Losos je vynikajícím zdrojem několika vitaminů skupiny B, které vaše tělo potřebuje pro tvorbu energie, kontrolu zánětů a ochranu zdraví srdce a mozku. Bohatý je též na minerály draslík a selen.

Příznivý vliv na kardiovaskulární soustavu

Studie z roku 2007 potvrdila vliv konzumace lososa na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Čtyřicet osm zdravých dospělých ve věku 20 až 55 let konzumovalo 125 gramů lososa denně po dobu 4 týdnů, po níž následovalo 4týdenní období bez konzumace ryb.

V porovnání období konzumace lososa a období bez rybího masa došlo k významnému snížení krevního tlaku a „špatného“ LDL-cholesterolu a k významnému zvýšení „dobrého“ HDL-cholesterolu.

Ingredience na lososovou polévku

Finská lososová polévka neboli Lohikeitto je jednoduchá severská lososová polévka z lehkého smetanového vývaru, kousků lososa a spousty čerstvého kopru. Recept na ni přináší web The View From Great Island.

Potřebovat na ni budete 1 filet z lososa, 4 polévkové lžíce másla, 1 nakrájený velký pórek, 5 šálků vody (můžete použít i rybí vývar), 1 oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru, 1 nakrájenou velkou mrkev, 1 šálek jemně nasekaného čerstvého kopru, 1 šálek husté smetany, 1/4 lžičky nového koření a sůl a pepř podle chuti.

Příprava lososové polévky

Lososa zbavte kůže a nakrájejte na větší kousky. Odstraňte všechny malé kosti a vyhoďte je. Kůži si ponechte. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a zhruba 10 minut na něm restujte pórek, dokud není pěkně měkký.

Zatímco se pórek vaří, dejte do hrnce 5 šálků vody a rybí kůži, přiveďte k varu, snižte teplotu a 10 minut mírně vařte. Pokud používáte rybí vývar, můžete tento krok vynechat.

Vývar sceďte a přidejte do hrnce s pórkem spolu s bramborami, mrkví a polovinou čerstvého kopru. Vařte dalších 10 minut, nebo dokud brambory nezměknou.

Do polévky přidejte kousky lososa spolu se smetanou a kořením a na mírném ohni jemně povařte, dokud se nerozvaří. Stačí několik minut. Přidejte zbývající kopr a podle chuti osolte a opepřete.

Zdroj: The View From Great Island, Healthline, Michael E J Lean, Benefits of salmon eating on traditional and novel vascular risk factors in young, non-obese healthy subjects, 2006

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz