Jedním z postních jídel předků byly žebrácké buchty. Dnes by neuspěly

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí si mylně myslí, že půst je spojený s hladověním. Ve skutečnosti se však během půstu jí, jen se drží zásada zdrženlivosti a jídla jsou lehčí. Jedním z tradičních postních jídel jsou žebrácké buchty.

Při půstu je zakázána konzumace masa zvířat, ale další živočišné produkty, kterými jsou například vejce či mléko, povoleny jsou. Jediným povoleným masem jsou pak ryby.

40 dní pokání

Půst začínal Popeleční středou a končil Velkým pátkem. Věřící mohli těchto 40 dní jíst jednou denně.

„Kdo jednou denně jí, je bůh, dvakrát denně jí člověk, kdo jí třikrát, je zvíře,“ pravilo dřívější kázání o obžerství.

Současný půst je mírnější a od katolíků ve věku od 14 do 60 let vyžaduje jedno jídlo denně pouze na Popeleční středu a Velký pátek. Pokud by věřící nechtěl půst držet, může jej nahradit dobrým skutkem.

Žebrácké buchty a pařenec

Pokud byste si chtěli vyzkoušet pravé postní jídlo, nechte se inspirovat receptem Kláštera premonstrátů Teplice.

Na žebrácké buchty budete potřebovat 200 g žitné mouky, čtvrt kostky droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičku cukru.

Z trochy mouky, cukru, droždí a vlažného mléka si připravte kvásek. K němu poté přidejte zbytek mouky a mléka a vypracujte těsto. Pokud je těsto moc hutné, přidejte více mléka.

Z těsta vytvořte bochník, zaprašte jej moukou a nechte někde v teple alespoň hodinu kynout.

Následně bochník upečte a poté nakrájejte na buchty. Ty však mají tendenci tuhnout, a proto se doporučuje je spařit horkým mlékem s medem. Takovému pokrmu se pak říká pařenec.

Po přečtení různých komentářů vám však musím svěřit tajemství – prý to není zrovna chutná pochoutka. Ale to se od tradičního postního jídla asi ani očekávat nedá.

Zdroje: Za krásnější Vimperk, Klášter premonstrátů Teplice, Wikipedia

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz