Patříte k milovníkům kvalitní kávy a rádi byste vyzkoušeli něco nového? V případě, že si chcete vychutnat kvalitní kávu s netradiční chutí a nebojíte se utratit za ni vyšší částku, možná byste měli vyzkouše cibetkovou kávu. Odradit vás ale může to, že se dělá ze zvířecího trusu.
Cibetková káva pochází z jihovýchodní Asie. Právě tam žije ovíječ skvrnitý, kterému se říká rovněž cibetka. A ten si velmi rád pochutnává na kávových zrnech. Poté, co projdou jeho trávicí soustavou, jsou sbírána na přípravu jednoho z nejdražších nápojů svého druhu.
Kde si cibetkovou kávu pořídit?
Ve světě existují farmy, kde jsou cibetky chovány. Mnohem častěji se ale sbírá jejich trus v přírodě. Ručně se z něj potom vytahují semínka kávy. Za rok se jí vyprodukuje zhruba 700 kilogramů, píše The Good Times.
Právě proto je její cena extrémně vysoká. Cibetkovou kávu pořídíte sice i u nás, i jeden malý sáček vás ale bude stát velké peníze. Ve světě se běžně kilogram kávy prodává za 1000 doralů, tedy asi 23 000 korun.
Chuť a zdravotní účinky
Při průchodu zrn trávicím ústrojím cibetek na kávu působí speciální enzymy obsažené v jejich těle. Díky tomu později nápoj získává svou chuť. Káva je sladší a chutná mírně po másle a oříšcích.
Stejně jako běžná káva obsahuje i ta cibetková kofein, tělu tak dodává energii. Na druhou stranu ale také zatěžuje kardiovaskulární systém. Pít byste ji proto měli vždy s mírou, což ale vzhledem k její ceně nejspíš problém nebude.
Zdroj: iReceptář, Dům a Zahrada, The Good Times
Autor: Šárka Cvrkalová