Přemýšlíte, jak letos originálně ozdobit vaši sváteční tabuli? Nejlepší dekorace jsou takové, které se později dají sníst. Vánoční stromeček je jedním z nejdůležitějších symbolů těchto svátků. Připravte si ho proto v jedlé verzi hned na několik způsobů.
Jedlé dekorace se stávají každým rokem oblíbenějšími. Potěšte letos svou rodinu tím, že na štědrovečerním stole najde vánoční stromeček, který bude moci ochutnat. Máme pro vás hned několik tipů, jak na to.
Pečený vánoční stromeček
Tenhle stromeček vytvoříte jednoduše z kynutého těsta. Smíchejte 300 gramů hladké mouky, lžičku soli, 10 gramů droždí, 190 mililitrů vlažné vody a 15 mililitrů oleje. Vytvořte bochánek a nechte ho hodinu kynout.
Mezitím si připravte pesto. Rozmixujte čerstvý špenát, sýr a oříšky podle své chuti. Přidat můžete i citronovou šťávu a česnek. Vykynuté těsto vyválejte a vyřízněte z něj dvakrát tvar stromečku.
Jeden potřete pestem a posypte sýrem. Potom ho přiklopte druhým. Stromek potom horizontálně nakrájejte na proužky, aby vznikly větvičky. Ty zatočíte do spirál. Inspirovat se můžete například videem na webu Stream.
Stromeček se pak peče v troubě na 200 °C zhruba na 30 minut. Pokud si chcete připravit stromeček ve sladké verzi, místo pesta ho jednoduše potřete domácí marmeládou. Zdobit ho potom upečený můžete rozpuštěnou čokoládou.
Stromeček z ovoce a zeleniny
Chcete na vánočním stole také něco zdravého? Tenhle stromeček z ovoce a zeleniny nádherně vypadá a najdete na něm samé vynikající věci. Jako základ si připravte jablko a mrkev. Jablko zespodu uřízněte, aby dobře drželo na místě.
Dejte do něj mrkev, která bude sloužit jako kmen, radí příspěvek na facebooku. Do mrkve pak ze všech stran zapíchejte párátka, na které budete následně napichovat hroznové víno, kiwi, jahody, kousky manga, jablka, hrušky a další ovoce.
Je jen na vás, jak moc bude stromeček barevný a jaké ovoce či zeleninu při jeho tvorbě využijete. A uvidíte, že i děti, které se třeba běžně zdravému jídlu vyhýbají, budou po večeři chodit jednotlivé kousky ze stromku uždibovat.
Zdroj: Pro ženy, Magazín Recepty, Recepty, Stream, Facebook
Autor: Šárka Cvrkalová