Kromě květin na louce se často pro své léčivé účinky sbírají i květy různých stromů. Napadlo vás ale někdy, že jíst se dá také listí některých z nich? Jejich zdravotní účinky jsou mnohdy až překvapivé, tak si je utíkejte nasbírat.
Závitky z javorových listů, bukové zelí nebo třeba smrkové máslo. To je jen pár receptů, o kterých hovoří například server Jídlo a radost. Na první pohled to možná zní bláznivě, listí z některých stromů se ale skutečně konzumovat vyplatí.
Nakyslý buk lesní
Prvním stromem s jedlými listy je obyčejný buk lesní. Jeho listy mají nakyslou chuť, podobně jako například šťovík. Podle serveru Cesta k imunitě se proto skvěle hodí nejen do salátů, ale například i do pomazánek na chleba.
Vitamín C, který obsahují, pomůže vašemu tělu zlepšit imunitu, posiluje celkově organismus v bojích proti alergiím a pomáhá trávení nebo zmírňuje bolesti zubů.
Lípa pro lepší spánek
Z lípy se běžně sbírají květy, ze kterých se dělá skvělý čaj na nachlazení. Listy tohoto stromu jsou ale také ke konzumaci velmi vhodné. „Čaj z nich usnadňuje vykašlávání a posiluje dýchací systém, navíc zvyšuje kvalitu spánku,“ uvádí Český rozhlas Region.
Močopudná bříza
Listy břízy můžete jíst klidně hned čerstvé ze stromu. Jejich chuť je sice nahořklá, když ji ale překonáte, dopřejete svému tělu spoustu zdravých látek. Bříza pomáhá například při problémech s močovým měchýřem.
Je ale mimo jiné také vhodná proti revmatismu nebo pro celkové zlepšení imunity. Server Cesta k imunitě doporučuje její listy nadrtit a přidat při pečení například do chleba či housek.
Smoothie z javoru
V neposlední řadě je tu javor, jehož listy jsou mírně nasládlé a skvěle se hodí do salátů. Díky své svěžesti jsou ale ideální také v kombinaci s ovocem či zeleninou do smoothie drinků.
Zdroj: Český rozhlas Region, Jídlo a radost, Divoké jedlé rastliny, Cesta k imunitě
Autor: Šárka Cvrkalová