Únor je ideální čas pro předpěstování rajčat, které vám zaručí ranou a bohatou úrodu. I v domácích podmínkách si můžete snadno vypěstovat čerstvá a zdraví prospěšná rajčata, která vás vyjdou mnohem levněji než ta kupovaná.
Proč pěstovat zrovna rajčata? Protože jsou nenáročná, mají široké uplatnění v kuchyni a prospívají našemu zdraví. Jak uvádí iReceptář, rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K a skupiny B, obsahují kyselinu listovou a také draslík, který snižuje krevní tlak a příznivě působí na nervovou a svalovou soustavu. Navíc mají antioxidační účinky a pozitivně ovlivňují náladu.
Výběr odrůd a příprava
Vybírat můžete ze široké nabídky odrůd – od tradičních druhů po cherry rajčata. Pokud se rozhodnete předpěstovat více druhů, označte si pro lepší orientaci květníky, např. fixem. Pro předpěstování je potřeba připravit vhodné nádoby – rašelinové květníčky nebo upravené kelímky (do dna kelímku udělejte dírku, kterou bude moci odtékat přebytečná voda) – a správný substrát, který můžete jednoduše namíchat z písku a humózní a propustné půdy. Dále budete potřebovat světlo a teplo.
Kde vzít semínka?
Samozřejmě si je můžete koupit, ale když budete chtít ušetřit, můžete využít semínka z koupeného zralého plodu rajčete. Rajče rozkrojte, semínka vyndejte z dužiny a důkladně propláchněte vodou. Pokud chcete pěstovat rajčata např. na balkoně, použijte semínka z menší keříčkové odrůdy, například z cherry rajčat, radí iReceptář.
Výsev a péče o sazenice
Začněte samozřejmě výsevem semínek. Ta by měla být zaseta do připraveného substrátu například v kelímcích od jogurtu, přičemž na každou nádobu připadnou 2–3 semínka. Po výsevu semínka zakryjte vrstvou zeminy a zalijte odstátou vodou, nejlépe rozstřikovačem. Po 2 týdny udržujte substrát vlhký, ale ne přemokřený. Poté květináče/kelímky přemístěte na světlé a teplé místo (ideálně 18 až 21 °C). Nebudou-li mít rajčata dostatek světla, začnou se vytahovat a následně lámat.
Přesazení a další péče
Web Pro ženy radí, že jakmile rajčata vyrostou a objeví se první listy, je čas na pikýrování – přesazení do větších nádob. Sazenice se silnými stonky dejte do větších květináčů, rostliny s dlouhými a slabými stonky zasaďte hlouběji a přihrňte k nim jako oporu zeminu. Dále pokračujte v pečlivém zalévání a zajistěte rostlinám dostatek světla. Ven, případně do skleníku, je přesuňte až v polovině května, kdy už vám snad neumrznou.
Zdroj: iReceptář, Pro ženy, Dům a zahrada
Autor: Dominika Jandorová