Čokoláda obecně je jednou z nejoblíbenějších sladkostí, po kterých sáhneme, když nás honí mlsná. Mnoho lidí dá před tmavou nebo mléčnou čokoládou přednost té bílé. Jak je to ale s jejím složením a jejím vlivem na naše zdraví?
Někteří lidé tvrdí, že bílá čokoláda ve skutečnosti není čokoláda. To ale podle serveru Prima Fresh pravda není. I bílá čokoláda totiž obsahuje kakaové máslo. Hnědou barvu nicméně nemá, protože neobsahuje celé kakaové boby.
Kalorická pochoutka
Bílá čokoláda se kromě kakaového másla vyrábí především z cukru a mléka. Samozřejmě se do ní přidávají i další ingredience, které se pak mohou podle jednotlivých druhů sladkosti různě lišit.
Je pravda, že se jedná o kalorickou pochoutku. Její přílišná konzumace samozřejmě povede k nárůstu hmotnosti člověka, což souvisí s dalšími zdravotními problémy, varuje studie z roku 2019.
Dalším problémem je vysoký obsah cukrů, který může způsobovat cukrovku. Bílá čokoláda má také minimální nutriční hodnotu a nedostatek flavonoidů, doplňuje Southern Living. Všechny tyto informace nicméně nemusí znamenat, že je konzumace této sladkosti vždy nezdravá.
Přínosy bílé čokolády
Bílá čokoláda obsahuje velké množství vápníku, který je vhodné pro naše kosti a klouby. Ten se samozřejmě dá získat i z jiných a zdravějších jídel, pokud ale máte chuť na něco sladkého, může vám tato informace alespoň trochu snížit výčitky.
Co je ale velmi důležité, je fakt, že bílá čokoláda zlepšuje náladu. Cukr a mléko, které obsahuje, mají vliv na uvolňování endorfinů a dalších chemikálií, které nás dělají šťastnými.
Ačkoli tak nejde o pochoutku, po které byste měli sáhnout denně a sníst jí celou tabulku na posezení, své výhody má. Jednou za týden si pár čtverečků bílé čokolády rozhodně dopřát můžete. A to i při některých dietách.
Zdroj: Prima Fresh, Klarity, NIH, Southern Living
Autor: Šárka Cvrkalová