Kdy je ideálnější čas na jarní závitky než právě na jaře? Já je tedy připravuji pro rodinu velmi často během celého roku, nicméně právě současné období k tomu doslova vybízí. Zkuste si tohle jednoduché jídlo doma připravit i vy.
Jarní závitky jsou asijské jídlo, které se často spojuje s Japonskem, ve skutečnosti se ale jedná o vietnamskou pochoutku. V dnešní době jsou nicméně oblíbené po celém světě a i u nás si je připravíte velmi snadno.
Příprava potřebných přísad
Je pravda, že před přípravou budete potřebovat udělat menší speciální nákup. Na jarní závitky je třeba celá řada ingrediencí, které běžně doma nemáte, sehnat se ale dají i v klasických obchodech.
Připravte si 10 kusů rýžového papíru, 200 gramů rýžových nudlí, 20 kusů krevet, bambusové výhonky, okurku, 2 mrkve, koriandr a pažitku.
Na arašídovou omáčku, která se k jídlu skvěle hodí, budete potřebovat 2 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce burákového másla, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, hrst drcených arašídů a srirachu.
Recept na závitky
Na omáčku jednoduše smíchejte veškeré ingredience a dejte ji odležet do ledničky. Závitky se potom dělají tak, že ponoříte rýžový papír do vody, po 10 vteřinách ho vytáhnete, naplníte vámi vybranými ingrediencemi a zabalíte.
Jarní závitky se obvykle nesmaží. Jedná se o lehké jídlo, které si každý sestaví podle svých chutí. Ingredience jednoduše vždy připravím na stůl a každý si do závitku dá to, co mu chutná.
Krevety a nudle je samozřejmě třeba předem tepelně zpracovat. Pokud nemáte rádi mořské plody, můžete místo krevet připravit třeba kousky opečeného kuřecího masa.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová