Slyšeli jste už o paštice s názvem nduja? Pokud máte rádi kvalitní masné pokrmy a také trochu ostřejší chutě, rozhodně byste ji měli vyzkoušet. Připravte si z ní například lehký těstovinový oběd.
Nduja je paštika, která se vyrábí z masa pocházejícího z původní černé rasy vepřů Suino Nero di Calabria, píše Olive Magazine. Její chuť je velmi výrazná a mazat ji jen tak na chleba je podle mnohých plýtvání.
Pomazánka nebo přísada do omáček
Nduja se v některých zemích tradičně využívá jako pomazánka. Mnoho gurmánů ale podle Serious Eats tvrdí, že je to jednoduše škoda. Daleko častěji se s ní tak setkáte jako s pokrmem, kterým se dochucují omáčky.
Kromě speciálního druhu masa dělá nduju typickou chuť chilli papriček, kterými se při její výrobě nešetří. V omáčkách ji pak buď můžete zjemnit dalšími přísadami, nebo si jednoduše vychutnat zdravý, ale velmi ostrý pokrm.
Jarní těstoviny s ndujou
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 200 gramů těstovin (ideálně špaget), 2 lžíce oleje, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 20 gramů paštiky nduja, 2 lžíce rajčatového protlaku, 200 gramů jarní cibulky, šťávu z citronu, petrželku a strouhaný parmezán.
Těstoviny připravte podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém osmahněte šalotku. Potom přidejte protlak, česnek a do omáčky vmíchejte paštiku. Následně přímo do pánve dejte těstoviny a přidejte také půl hrnku škrobové vody.
Závěrem pak dochuťte jídlo citronovou šťávou, osolte ho a opepřete. Na talíři potom posypte těstoviny bylinkami, jarní cibulkou a sýrem. Někdy se přidávají také spařená cherry rajčátka.
Zdroj: Olive Magazine, Serious Eats, All Recipes, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová