Špagety carbonara pravděpodobně zná každý. Jde o typický italský recept, který není nijak složitý na přípravu. Já je dělám poměrně často, na jaře jsem ale zvyklá obohacovat pokrm o sezónní zeleninu. Málokdo si uvědomuje, jak skvěle se k tomuto jídlu hodí například chřest.
Italskou kuchyni jsem měla ráda vždy. Těstoviny jsou poměrně rychle hotové a dají se připravit na mnoho způsobů. A především jde o jídlo, které je ve většině případů zdravé a můžete si jej dát bez výčitek. Jako právě tyhle jarní špagety carbonara.
Zdravý italský recept
Tohle jídlo si můžete dopřát bez výčitek. Zasytí vás, tělu ale zároveň dodáte vitamíny prostřednictvím jarní zeleniny. Chřest se v tomto období začíná prodávat úplně ve všech obchodech, a není tak problém ho sehnat.
Kromě toho budete dále na přípravu jídla potřebovat 400 gramů špaget, 2 stroužky česneku, žloutek z vajíčka, 100 mililitrů smetany ke šlehání, 100 gramů strouhaného sýru (ideálně parmezán), čerstvou petrželku a 100 gramů pancetty.
Jak na přípravu pokrmu
Nejprve si očistěte chřest a pokrájejte ho na malé kousky. Na pánvi na oleji opečte pokrájenou pancettu a přidejte chřest. Oresujte ho do změknutí a následně přidejte nasekaný česnek. Ten nechte jen krátce provonět, aby se nespálil.
Žloutek prošlehejte se smetanou a nastrouhaným sýrem. Podle návodu na obalu uvařte špagety, z vody je vyndejte asi minutu předtím, než budou hotové. Přidejte je do pánve s trochou škrobové vody a zalijte smetanou.
Ve směsi je nechte provařit. Nakonec už jen stačí naservírovat jídlo na talíř a posypat ho nasekanou petřželkou. Pokud patříte k milovníkům sýru jako já i celá moje rodina, můžete ještě porci zasypat nastrouhaným parmezánem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová