Na jaře se obvykle snažím dělat rodině především lehká jídla. Po zimě je třeba nastolit zdravý režim a čerstvá zelenina v regálech obchodů vybízí k tomu udělat si například nějaký ten lehký a chutný salát.
Můj nejoblíbenější salát připravovaný v tomto období se dělá z listů salátu, kterému se v angličtině říká gem salad. To se dá do češtiny přeložit jako drahokamový salát. Skutečným bohatstvím je v něm obrovské množství vitamínů, které do těla dostanete díky kombinaci několika druhů zeleniny.
Co budete potřebovat
Příprava salátu je snadná. Potřebovat budete jen šálek hrášku, svazek čerstvého chřestu, 6 větších ředkviček, římský salát, 2 lžíce najemno nasekaného kopru, 2 lžíce petrželky a čerstvou pažitku.
Na zálivku si připravte čtvrt šálku nasekané šalotky, šťávu ze dvou citronů, sůl, pepř a olivový olej. Ingredience jednoduše smíchejte a dejte vychladit do ledničky.
Podávejte s opečeným toustem
Jako první si na pánvi lehce osmahněte chřest. Pokud ho připravíte na másle s trochou česneku a špetkou soli, získá skvělou chuť. Následně ho smíchejte se zbytkem pokrájené zeleniny a kořením.
Salát smíchejte se studenou zálivkou a nechte ještě hodinu uležet v ledničce. Díky tomu bude pokrm svěží a potěší vás v teplejších jarních dnech.
Před podáváním si opečte na pánvi na másle toustový chléb, který poté potřete česnekem a osolte a opepřete. Chléb pak k salátu přikusujte, jídlo vydá za poměrně sytý oběd, zároveň je ale lehké a zdravé.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová