Jarní cibulka je skvělou náhradou cibule, ať už bílé, nebo červené. Samozřejmě pod maso se hodí nakrájet cibuli velkou, ale jarní cibulka se zelenými listy, které se dají také konzumovat, je ideální třeba na brambory, do pomazánek, nebo jako součást mnoha salátů. Jak ji ale skladovat?
Jarní cibulka je podle odborníků dokonce několikrát zdravější než kuchyňská cibule, navíc je chutná, takže zatímco většina lidí se asi s chutí nezakousne do pálivé zeleniny, ze které slzí oči, jarní cibulku si dáme poměrně bez problémů.
A to třeba jen na chleba, do těstovinového salátu, vajíčkové pomazánky nebo na domácí pizzu. Fantazii se meze nekladou, a tak neváhejte přidat jarní cibulku všude tam, kam to je jen možné. Vaše tělo vám poděkuje.
Celá řada benefitů
Pokud patříte k těm, kteří jarní cibulku milují, dobře děláte. Podporuje totiž zdraví kostí a pomáhá s léčením artritidy, protože obsahuje quercetin, který pomáhá nejen kostem, ale také při léčbě astmatu.
Jarní cibulka pomáhá také udržovat zdravé srdce, snižuje hladinu cukru v krvi, je prevencí proti rakovině jakéhokoli typu a zvyšuje imunitu, takže vaše tělo chrání před infekcemi. A to díky vysokému obsahu vitamínů.
V neposlední řadě jarní cibulka podporuje zdraví vašich očí, snižuje krevní tlak a obsahuje mnoho antioxidantů. K tomu všemu má nízký obsah kalorií, takže pokud držíte dietu, nebojte se ji zařadit na svůj jídelníček.
Nejspíš ji skladujete špatně
Pokud si přinesete svazek cibulky z obchodu, je přirozené ho dát do ledničky do zásuvky na zeleninu. Přitom ji nijak nezabalíte, dokonce na ní necháte zbytky hlíny, které na ní zůstaly. Dělá to tak přece každý.
Je možná pravda, že je tento způsob velmi častý, ale rozhodně to není správné. Kromě toho, že hlína ušpiní vaši lednici a pak budete mít zbytečnou práci s úklidem, podporuje také tvorbu bakterií, a to dokonce i v chladném prostředí ledničky.
Navíc, pokud cibulku nevyužijete do dvou dní, bude vám postupně osychat, její listy se začnou kroutit a drolit, a nakonec vám zůstanou pouze cibulky, které sice jsou zdravé i chutné, ale je škoda nechat tu zelenou část zeleniny zkazit, no ne?
Čerstvá a bez bakterií
Ideálním způsobem, jak jarní cibulku skladovat, je ve sklenici s vodou. Do vyšší nádoby napusťte studenou vodu, do které cibulky ponoříte, co nejvíce to jde. Kromě bílé části se smí namočit i listy.
Potom zakryjte vršek, který čouhá z vody ven, igelitovým pytlíkem. Nic nepřevazujte gumičkou, nechte cibulky volně. Celé tohle umělecké dílo vložte do ledničky, kde vám vydrží velmi dlouho.
Cibulkám pravidelně vyměňujte vodu, aby byly stále svěží a čerstvé. Už nikdy se nebudete muset trápit s úklidem lednice od hlíny, nebo s tím, že vám listy uschly dříve, než jste si na cibulce stačily pochutnat.
Navíc je ve vodě zelenina chráněna před bakteriemi a nestane se tak, že byste místo zdravé svačinky do těla dostali nějakou infekci. Je to snadné a rychlé a rozhodně se to vyplatí. Skladujte odteď jarní cibulky už jedině správně.
Zdroj: healthline.com, bonappetit.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová