Už jste někdy slyšeli o japonské zelné placce? Pokrm známý jako okonomiyaki není tady u nás až tolik známý, přitom je tak báječný. A to například v tom, že se dokonale přizpůsobí vašim aktuálním chutím.
Pokud jste okonomiyaki ještě nikdy předtím neochutnali, nebo tohle jídlo ani nepřipravovali, je ideální čas to změnit. Co je okonomiyaki zač? A jak si ji vychutnat?
Co je okonomiyaki?
Již název napovídá, že se nejedná o český pokrm. Původ tohoto jídla je v Japonsku, kde je také velmi oblíbený a kde si jej připravují poměrně často.
„Japonská placka okonomiyaki má základ v jednoduchém těstě, do kterého se nejčastěji přidává křupavé zelí. Zbytek ingrediencí už je ale velice variabilní – ne nadarmo se jí leckdy přezdívá japonská pizza,“ popisuje web Forbes.
Okonomiyaki aneb to, co máte rádi
„V překladu okonomiyaki znamená ‚to, co máte rádi‘, stačí tedy dodržet základní přísady a dále kouzlit podle vlastních chutí a dostupných ingrediencí,“ píše web Ochutnejte svět.
Z toho plyne, že si tohle jídlo můžete připravit podle sebe. Třeba podle toho, na co máte zrovna chuť, nebo také podle toho, co máte zrovna po ruce.
Připravte si zelnou placku
Pokud patříte mezi milovníky českých bramboráků, pak musíte okonomiyaki určitě vyzkoušet. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat: 3 vajíčka, 50 g hladké mouky, 50 ml mléka, nasekanou jarní cibulku, 200 g kysaného, najemno nasekaného zelí, 2 lžíce sójové omáčky, olej na smažení.
Na omáčku potřebujete: 2 lžíce kečupu, 2 lžíce worcestrové omáčky, 2 lžíce medu a lžičku tmavé sójové omáčky.
V míse smíchejte vajíčka, mouku a mléko. Vše společně vyšlehejte do hladké konzistence. Přidejte polovinu pokrájené jarní cibulky, nasekané zelí, sójovou omáčku a opět dobře promíchejte.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem nechte rozpálit olej, přidejte polovinu těsta a s pomocí naběračky vytvarujte cca 1 cm silnou placku. Přiklopte pokličkou a nechte péct na středním stupni cca 5 minut. Následně placku opatrně otočte, znovu přiklopte poklicí a pečte dalších 5 minut.
Stejným způsobem připravte i druhou placku. Mezitím smíchejte všechny suroviny na omáčku. Po upečení placky potřete omáčkou, posypte druhou polovinou nasekané jarní cibulky a přidat můžete i trochu najemno nakrájené chilli papričky.
Zdroj: Forbes.cz, seriouseats.com, ochutnejtesvet.cz, Fresh.iprima.cz, alexandracooks.com
Autor: Natálie Kabourková