Jaké pokrmy budete podávat ke štědrovečerní večeři, máte rozmyšlené asi dlouho dopředu. Víte však také, jaké nápoje budete servírovat? Sáhnete po pivu, nebo zvolíte něco svátečnějšího?
Vhodné nápoje podle úpravy kapra
Kapr je nejčastějším vánočním jídlem od první světové války. Dříve se podával převážně upravený na černo, tedy se sladkokyselou omáčkou ze sušených švestek, mandlí, hrozinek, mrkve, celeru, smetany, strouhaného perníku a černého piva.
Protože je však tento druh přípravy poněkud náročnější a změnily se i naše chuťové preference, po druhé světové válce začíná převládat kapr smažený. Ať už zvolíte první či druhou variantu, nebo se rozhodnete k přírodní úpravě, důležité je zvolit vhodné nápoje.
Na stránkách GourmetSpirit najdete doporučení ke všem třem úpravám kapra. Ke smaženému kaprovi doporučují pivo, a to hlavně nějaký prémiový ležák, suchý sekt nebo třeba Ryzlink rýnský.
Ke kaprovi na černo se hodí jak černé pivo, které je i v samotné omáčce, tak červené víno polosuché nebo polosladké, což je například Modrý Portugal nebo Rulandské modré. Vzhledem k tomu, že kapří maso patří k tučnějším, se k přírodní úpravě kapra hodí nejvíce vína kyselejší, třeba Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.
Co podávat k jiným druhům masa?
Sklepmistr a enolog pálavského vinařství Gotberg na portálu Novinky popsal několik pravidel, kterými je dobré se při výběru nápojů řídit. Dávno již prý neplatí, že k tmavému masu patří červené a ke světlému masu bílé víno. Steak skvěle doplní víno sušší středně plné či plné červené, konkrétně uvádí Rulandské modré či Svatovavřinecké víno.
Kapr už zdaleka není jedinou rybou, která se objevuje na sváteční tabuli. Oblíbené jsou mořské ryby, jako je tuňák nebo losos. K mořským rybám se nedoporučuje podávat červené víno, jelikož by to mohlo ve spojení s mořskou solí tvořit hořkou chuť. Mořské chutě bude naopak skvěle doplňovat víno bílé.
Co se hodí k cukroví?
K Vánocům však nepatří jen maso, ale také mnoho sladkého pokušení. I cukroví je potřeba něčím zapít a vhod přijdou sladká vína. Až tedy budete ujídat vanilkové rohlíčky, určitě nic nezkazíte sklenkou Pálavy. A jestli chcete den zakončit opravdu sladkou tečkou, dopřejte si domácí vaječný koňak.
Zdroj: Novinky, GourmetSpirit, Deník
Autor: Dominika Jandorová