Je frustrující dostat se do poloviny receptu a zjistit, že jsou vejce ve vaší ledničce nějaký ten den po datu spotřeby. Než je však vyhodíte do popelnice, vydržte! Mnoho vajec je totiž i po datu spotřeby v pořádku.
Je skvělé, že existuje několik velmi jednoduchých a velmi rychlých způsobů, jak zjistit, zda jsou vaše vejce prošlá nebo stará. Místo pouhého přečtení data spotřeby zkuste udělat malý test, díky kterému ušetříte peníze za nové plato vajec.
Jednoduchý test
Test s vodou je běžný a velmi snadný způsob, jak zkontrolovat stáří vajec, než se je rozhodnete konzumovat. K jednoduchému testu budete potřebovat misku nebo sklenici se studenou vodou.
Chcete-li otestovat kvalitu vajec, vložte je jemně do misky s vodou. Pokud se vaše vejce ponoří na dno a na bok, znamená to, že je stále čerstvé. Jak vejce stárne, malá kapsa vzduchu uvnitř se začne zvětšovat.
Co když vejce ve vodě stojí? Pokud je vejce o něco starší, bude ve vodě stát. Tato vejce nejsou tak čerstvá, ale je velice pravděpodobné, že jsou stále v pořádku ke konzumaci.
Co když ale vejce plave? Pak je nejlepší je vyhodit, protože je vzduchová kapsa natolik velká, že vejce plave na hladině, a vejce nebude vhodné ke konzumaci. Můžete však ale vyzkoušet ještě jeden malý trik.
Vyzkoušejte další trik
Nejlepší způsob, jak si být absolutně jistí, že je vaše vejce v pořádku, je rozbít ho. Vaše oči a čich jsou vašimi nejlepšími kamarády, pokud se jedná o zjištění kvality vajec. Pokud byla vaše vejce vystavena extrémním teplotním změnám, mohou být zkažená, ale stále klesnou na dno misky.
Jednoduše vezměte vejce a rozklepněte ho do misky. Bílek by měl vypadat jako čirá tekutina a držet nějaký tvar, žloutek by měl mít odstín žluté barvy. Pokud je bílek velmi vodnatý a zakalený nebo je žloutek vybledlý, vejce vyhoďte do koše.
Co můžete také vyzkoušet, je s vejcem zatřást. Pokud protřepete čerstvá vejce, která budou mít uvnitř pouze malou vzduchovou kapsu, nebudete uvnitř skořápky cítit ani slyšet žádný pohyb.
U starších vajec uslyšíte tekutinu uvnitř, což značí, že je vejce zralé na vyhození. Nejste-li si jisti kvalitou vajec, je lepší je vyhodit a předejít tak nemocem, které může konzumace zkaženého jídla způsobit.
Autor: Pavel Světlý