Správné skladování potravin je velmi důležité pro zvýšení doby jejich trvanlivosti. Především v létě kvůli horkým teplotám ale často není snadné si u některých jídel poradit. Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu, které v létě natrháte na zahradě?
Běžně se člověk snaží nakupovat jenom tolik potravin, kolik dokáže spotřebovat. Jenomže zahrádka se neptá a v létě se tak mnohdy potýkáme se záplavou okurek, různých bylinek, nebo třeba jahod. Co s tím?
Skladujte potraviny ve správných poličkách
Nejen pro ovoce a zeleninu, ale obecně pro všechny potraviny je velmi důležité, abyste je v lednici skladovali ve správných poličkách. Ovoce a zelenina se dávají do spodního šuplíku, kde je nejvyšší vlhkost.
Na poličku nad nimi byste měli umístit rychle se kazící potraviny jako ryby či syrové maso. Nezapomeňte je uzavřít do plastových krabiček. Tím zamezíte mimo jiné zápachu v lednici.
Třiďte potraviny i v mrazáku
Do mrazáku se dá uložit celá řada potravin. Kromě masa můžete zamrazit mnoho druhů ovoce, které v létě nasbíráte, ale také bylinky. Tím pádem budete mít i v zimě možnost využívat produkty z vlastní zahrádky.
I v mrazáku je dobré potraviny oddělovat. Do vrchního šuplíku umístěte maso, zbytky jídel, které jste nestihli zkonzumovat, nanuky a další potraviny.
Ovoce, zeleninu a bylinky pak dejte zvlášť do druhého šuplíku. Uchovávejte je buď v plastových dózách s víčkem, nebo použijte obyčejné plastové pytlíky. Pokud to nich dáváte bylinky, je vhodné použít vždy minimálně pytlíky dva, aby se vám neroztrhly.
Zdroj: Vareni, Jak Tak, iGlanc, Lifee
Autor: Šárka Cvrkalová