Koupili jste si avokádo a je tvrdé jako beton? Zkuste tipy, díky kterým dozraje rychleji. Nezralé avokádo není nijak nezdravé, jak se někde traduje, ale nemá plně rozvinutou chuť a správnou konzistenci, proto je lepší jíst avokádo až ve chvíli, kdy je plně připraveno k jídlu.
Avokádo patří k nejoblíbenějším potravinám na světě. Poptávka po těchto plodech je od devadesátých let větší a větší. Odborníci ho označují za super potravinu a jeho obliba roste i u nás.
Avokádo je zdrojem zdravých tuků, vlákniny, minerálů a vitamínů. Krémová konzistence a jemná chuť vybízí k toustům s rozmačkaným avokádem, salátem nebo guacamole.
Výběr začíná v supermarketu
Klíčem k prevenci nezralého avokáda je správný výběr už v obchodě. Avokádo vybírejte jemným tlakem. Pokud je při mačkání tvrdé jako kámen, odložte jej a vybírejte dál.
Správné avokádo by mělo být lehce měkké, ale zároveň ne tak měkké, aby prohlubně po stisknutí na avokádu zůstali.
Pokud je zcela měkké jako bahno, je avokádo přezrálé a nepoužitelné.
Sáček a banán
Pokud jste přece jen koupili tvrdé nedozrálé avokádo, máme pro vás tipy, jak urychlit jeho zrání. Vezměte papírový sáček a dejte do něj avokádo a banán. Pokud nemáte sáček, využít můžete novinový papír. Banán svým zráním uvolňuje ethylen, který urychluje zrání avokáda.
Ze stejného důvodu nenechávejte ovoce v blízkosti květin. Uvolňováním ethylenu začnou rychleji uvadat.
Pečení
Pokud potřebujete zralé avokádo ihned a nemáte pár dní na to, aby dozrálo v sáčku, zapněte troubu na 95 stupňů a vložte do ní avokádo zabalené v alobalu na deset minut.
Zdroj: mashed.com
Autor: Naďa Brožová