Léto již klepe na dveře. Těšíte se, až si společně s přáteli sednete na terasu a pochutnáte si na dobré kávě? Na dobré ledové kávě? My také. Proto vám dnes přinášíme návod, jak připravit to nejlepší Cold Brew, kterým vyrazíte dech každé návštěvě.
20. dubna se slavil Mezinárodní den studené kávy. V tomto měsíci není nic lepšího než se podívat na méně známá fakta o Cold Brew, které je poslední dobou velice oblíbené. A jak docílit toho nejlepšího nápoje?
Zajímavé věci, které jste o kávě nevěděli
Historie ledové kávy sahá až do Japonska. V sedmnáctém století začali nizozemští obchodníci obchodovat s kávou a převážet ji z ostrovů Indonésie do Japonska. Aby káva při dlouhých plavbách po moři neztratila chuť a aby se zabránilo otevřenému ohni, začali vymýšlet způsob, jak uvařit velké množství kávy, aniž by ji poškodili.
Vaření ledové kávy je opravdu jednoduché. Mletou kávu s chlazenou vodou namočíte přes noc v lednici. To, co vám vznikne, je vyloženě neuvěřitelný nápoj, na kterém si můžete ihned pochutnat, nebo si ho na několik dní nechat v lednici.
Oblíbené Cold Brew je chuťově mnohem jemnější, méně kyselé a hořké. Ve studené podobě se nachází stejné živiny jako v horké kávě a vydrží vám mnohem déle. Nelze popřít, že ledová káva je doopravdy osvěžující nápoj.
Skvělý nápoj si připravíte doma
Jakmile rozemelete kávová zrna, vezměte skleněnou nádobu s víkem, přidejte asi osmdesát gramů mleté kávy a pět až šest šálků čisté vody. Tuto směs řádně promíchejte a pokud chcete jemnou kávu, nechte ji v chladničce asi dvanáct hodin.
Pokud patříte mezi ty, kteří si raději vychutnávají silnější kávu, nechte kávu v lednici po dobu čtyřiadvaceti hodin. V neposlední řadě je důležité správné servírování domácího Cold Brew.
Nejlepším způsobem je kávu scedit přes látku a sítko. Pokud chcete doopravdy jemný nápoj, použijte filtr na kávu. Voilà! Skvělý a osvěžující letní nápoj je připraven k servírování. Jsme si jisti, že domácí ledovou kávou překvapíte úplně každou návštěvu.
Autor: Pavel Světlý