Ačkoli často uvažujeme o hnědém cukru jako o úplně jiném druhu sladidla, než je cukr bílý, je načase tento mýtus vyvrátit. Jedná se totiž o stejný granulovaný cukr, který je pouze vylepšený melasou. Dnes vám ukážeme jednoduchý trik, jak si ho můžete vyrobit doma.
Rozdíl mezi světle hnědým a tmavým cukrem je jen v podílu melasy.
Co je to vůbec melasa? Po vykrystalizování cukrové řepy či třtiny zbývá mazlavá lepkavá hmota, která již není schopna krystalizovat. Ačkoli se jedná v podstatě o odpad vznikající při výrobě cukru, nabízí velké množství zdraví prospěšných látek.
Melasa je bohatá na vápník, fosfor, železo, hořčík, vitamíny B1, B2, B6, C, kyselinu listovou a kyseliny linolovou a linolenovou. Melasa se využívá při výrobě rumu, lihu, droždí apod.
Koncentrace melasy ovlivňuje výslednou barvu
Pokud si z bílého cukru přejete vyrobit světle hnědý cukr, dávejte poměr 1 lžíce melasy na 1 šálek bílého cukru. Pokud si přejete cukr tmavší hnědé barvy, zvolte 2 lžíce melasy na jeden šálek.
Cukr s melasou můžete mísit v misce s vidličkou, použít můžete mixér, nebo jen dejte obě přísady do sáčku a protřepávejte, dokud se nespojí. Nejrychlejší variantou je samozřejmě kuchyňský mixér.
Po výrobě můžete cukr uložit na suché místo do vzduchotěsné nádoby, kde vám vydrží až jeden měsíc.
TIP proti vlhkosti a slepování cukru do jedné homole
Pokud hnědý cukr vyrábíte doma nebo ho kupujete v obchodě, určitě jste si všimli, že má tendence se slepovat a tvořit jednu velkou cukrovou hmotu. Zabránit tomu můžete tak, že cukr budete mít ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud se vám i přesto hodně tvoří hrudky, zkuste do nádoby přidat několik marshmallow. Tyto gumové bonbony totiž vytáhnou z cukru přebytečnou vlhkost.
Zdroj: thekitchn.com
Autor: Naďa Brožová