Na loupání vajíček, zdá se, není vůbec nic těžkého, natož složitého. Každý z nás už určitě někdy vajíčko loupal a potvrdil by, že někdy to jde doslova jako po másle a jindy je to pěkná otrava. Tím máme na mysli případy, kdy se skořápka odlupuje včetně uvařeného bílku, a když se opravdu nedaří, z uvařeného vajíčka toho příliš mnoho nezbude.
Je to k vzteku, viďte? Kdykoli totiž vaříte vajíčka, ať už do salátu, pomazánky nebo třeba jen tak na chleba s namazaným máslem, nikdy dopředu nevíte, jestli po uvaření strávíte jejich loupáním mládí, nebo to vezmete hopem. Co kdybychom vám poradili, jak si loupání vajíček usnadnit?
Vložte vejce do vroucí vody
Když chceme uvařit vajíčka, napustíme do hrnce studenou vodu, vložíme do něho vajíčka a následně čekáme, až voda dosáhne varu. Netrvá to sice půl dne, ale nějaký čas to zabere.
A kromě toho, že vaření vajec tímto způsobem trvá déle, může také znepříjemnit jejich loupání. Proto uděláte mnohem lépe, když vajíčka místo do ledové vody vložíte do vody vroucí.
Proč? Zkrátíte tak dobu, po kterou se budou vajíčka vařit, a zabráníte bílku, aby dosáhl příliš vysoké teploty – pak totiž hrozí, že se přilepí na skořápku, a při loupání se zbavíte nejen skořápky, ale i většiny bílku.
Vajíčka uvařte v páře
Podle webu greatist.com je dobrým způsobem vajíčka uvařit na páře: „Vaření v páře je šetrnější než vaření. Údajně to také předchází tomu, že jsou vaječné bílky příliš horké a ultra lepivé.“
Sáhněte po „starším“ vejci
Podle zkušenosti našich babiček je lepší vařit starší vajíčka, která se po uvaření loupou mnohem lépe než úplně čerstvá.
Studený šok
Po uvaření okamžitě slijte vroucí vodu. Následně postupujte dle rad zveřejněných na webu today.com: „Vejce vraťte do hrnce a jemně s nimi zatřeste tam a zpět, aby skořápky lehce popraskaly. Poté přidejte studenou vodu a několik kostek ledu a nechte uležet, dokud vejce nevychladnou natolik, aby se dala loupat“.
Loupejte vejce pod vodou
Někdo zase radí loupat vajíčka pod vodou. Nemusíte přímo pod tekoucí, protože tím byste zbytečně plýtvali, ale ponořte vejce do misky se studenou vodou a loupejte. Voda prosakuje pod tenkým filmem, který ulpívá na bílcích, a pomáhá uvolnit skořápku.
Zdroj: greatist.com, today.com
Autor: Karolína Nezbedová