Pokud s vařením právě začínáte, můžete se cítit nervózně a nejistě. Čím víc však budete cvičit, tím lepším kuchařem se stanete. Máte pocit, že je pozdě na to začít? Nikdy není pozdě na to zavázat si zástěru a vrhnout se k plotně!
Naučte se vybírat ty nejlepší ingredience. Nebojte se zeptat řezníka nebo pekaře na to, jak připravit zboží, které si právě kupujete. Především na farmářských trzích se vám vždy dostane rady na přípravu, která by vás nenapadla.
Jak správně číst recepty
Než se naučíte v kuchyni improvizovat, může to chvíli trvat. Dobře napsaný recept je přímý, přehledný a inspirativní. Recepty mají dvě hlavní části. Seznam ingrediencí a postup, který budoucí kuchaře naučí, jak pokrm připravit.
Složky jsou vždy uvedeny v pořadí, v jakém mají být použity. Vždy je dobré přečíst si recept, než začnete vařit, a tím nemyslíme pět minut předem. Pokud plánujete dělat večeři v šest večer a až u čtvrtého kroku zjistíte, že musí být maso marinováno přes noc, může to doopravdy naštvat.
Pojďme se podívat na vaření těstovin. Ty zvládne snad úplně každý. Ne každý však ví, že pokud k těstovinám přidáváte omáčku, měli byste v ní těstoviny chvíli povařit. Toto je autentický italský způsob přípravy těstovin.
Pár tipů do každé domácnosti
Umět jídlo správně okořenit je velký talent. Trochu soli a pepře by mělo být přidáno prakticky do všeho, co děláte, od těstovin carbonara až po pečené tilápie. Nebojte se experimentovat i s jiným kořením.
Mletý muškátový oříšek vylepší chuť omáček a zeleniny, uzená paprika dodává polévkám a rýžovým pokrmům šmrnc a chilli zajistí chuť mexické kuchyně.
Jedním z nejpůsobivějších pokrmů, které by měl zvládnout každý kuchař v domácnosti, je pečené kuře. Toto jídlo má rád každý a jeho příprava není náročná. Kuře důkladně ochuťte solí a pepřem, potřete ho máslem nebo olejem a vložte ho do pekáče.
Pokud vám jde o krásné servírování, svažte nohy k sobě kuchyňským provázkem a do pekáče vhoďte trochu rozmarýnu, česneku a citronu. Po dopečení nechte kuře deset až patnáct minut odpočívat.
Autor: Pavel Světlý