Napadlo vás někdy zamyslet se nad otázkou, jak se vlastně vařilo ve středověku? Co si tehdy lidé dopřávali a jak to vypadalo v krčmách? Z tamní doby se dochovalo mnoho receptů, které o kultuře středověkého pohostinství hodně říkají.
Kuchyně jako místnost, ve které se vaří, vznikla až v 16. století s příchodem kachlových kamen, popisuje server reBarbora’s Kitchen. Do té doby se jídlo dělalo ve společných místnostech, především nad ohněm.
Lidé ve středověku jedli obvykle jen dvakrát denně. První velké jídlo si dali okolo 10 hodiny, druhé potom kolem 18. Ráno si člověk samozřejmě mohl vzít nějaké to ovoce nebo chléb, jen málokdy si ale lidé s jídlem sedli se svými blízkými.
Kaše a luštěniny
Mezi oblíbené pokrmy mezi obyčejnými lidmi tehdy patřily především kaše. Ty se dělaly ze všeho možného. Z brambor, mrkve, čočky, fazolí, ale dokonce i z masa. Překvapivě byly oblíbené kaše především sladké, a to i ty masové.
Ve velkém se podle webu Český rozhlas Plus konzumovaly také luštěniny. Kromě zmíněných kaší se z nich dělaly i placky nebo polévky. Česká země byla v jednu dobu vnímána jako hrachová velmoc, zatímco třeba Itálie byla známá díky pěstování cizrny.
Mezi vyššími vrstvami se rádi předváděli
Zatímco u chudých lidí převládaly v jídelníčku kaše a luštěniny, u vyšších vrstev bylo menu spíše ve znamení extravagance a předvádění se, uvádí Top Recepty.
Stoly středověkých pánů tak byly vždy plné masa, dezertů, ale také různého exotického koření. Každý boháč se snažil hostům nabídnout něco, co nikde jinde neměli možnost ochutnat.
Co se týče pití, nejdůležitějším bylo kvalitní víno. A když chtěl někdo své hosty opravdu hodně přesvědčit o své úrovni, podával k různým masům také různé druhy vína, aby ukázal, že se vyzná. Celkově byl rozdíl mezi kuchyní chudých a bohatých velmi znatelný.
Zdroj: Český rozhlas Plus, reBarbora’s Kitchen, Bydlet, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová