90. léta si v oblasti stravování většina z nás spojí se smaženým sýrem, kuřecím plátkem s broskví a pro děti pak typickým zmrzlinovým pohárem s papírovým deštníčkem. Kromě těchto jídel se ale tehdy u nás také začala projevovat touha dohnat Západ, proto se na menu stále častěji objevovaly například burgery.
Mnoho jídel z 90. let milujeme dodnes. Většina lidí se sice shodne na tom, že kuřecí maso s broskví a sýrem je gastronomické peklo, i tak si ho ale dnes můžete v mnoha restauracích objednat. Jaká další jídla se před 30 lety nejčastěji konzumovala?
Smažený sýr
Smažák je jedním z nejoblíbenějších univerzálních jídel i dnes. Najdete ho na menu českých restaurací, často ale také v těch čínských, někdy ho dokonce nabízí i pizzerie.
V 90. letech se u nás smažený sýr podával nejčastěji s bramborovou kaší. Pak se ale restaurace začaly snažit napodobovat Západ.
A kromě toho, že se na menu mnohých podniků objevily burgery, k mnoha jídlům včetně právě smažáku se začaly servírovat hranolky.
Španělský ptáček
Tento pokrm pochází pravděpodobně ze dvora Rudolfa II., píše server Apetit Online. V české kuchyni je oblíbený dodnes.
Někdy se podává jako vajíčko a kyselá okurka zabalené v plátku masa, známe ale také verzi rozlítanou, při které se všechny ingredience jednoduše nakrájí přímo do omáčky.
Buřty na pivu
Špekáčky jsou i dnes jednou z nejoblíbenějších uzenin a využití v kuchyni měly už před 30 lety. To, že jsme národ pivařů, jsme navíc už tehdy nezapřeli.
Tento oblíbený pokrm se tak v mnoha restauracích podával především jako večerní jídlo. V některých případech se ale objevil také v obědové nabídce.
Tatarák
Tatarák na menu žádné venkovské hospody nesmí chybět, velmi často se dnes objevuje ale také jako luxusní jídlo v dražších restauracích. A své oblibě se těšil už v 90. letech, kdy se nejčastěji dělal z telecího masa, někdy ale také vepřového.
Zdroj: Vývařovna, Apetit Online, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová