Změklé máslo je při pečení cukroví potřeba, protože se dobře mísí s ostatními surovinami. Ze ztuhlé kostky zkrátka těsto nevypracujete. Ne vždy ale člověk myslí na to, že máslo potřebuje povolit, a když se zrovna rozhodne dělat cukroví, má smůlu. Tedy ne tak úplně, existují totiž způsoby, jak máslo změkne rychle. Ne všechny jsou ale vhodné.
Ideálním způsobem je samozřejmě nechat máslo povolit v pokojové teplotě. Tou se myslí 20 až 22 °C.
S tím ale musí člověk počítat předem, jelikož to nějakou chvíli potrvá. Počítejte s jednou až dvěma hodinami podle toho, jaké máte v místnosti teplo.
Přesto se jedná o metodu s nejkonzistentnějším výsledkem, která je v podstatě bez námahy.
Máslo na kostičky a strouhání na struhadle
Rychlejší změknutí vám ovšem zaručí nakrájení másla na malé kousky. Ty pak povolí rychleji než celá kostka.
Můžete s ním pak začít pracovat i za čtvrt hodiny, což už je hezký čas. Mezitím si stihnete v klidu projít celý recept a připravit ostatní suroviny.
Podobně funguje i strouhání másla na struhadle, není to však vhodné pro všechny druhy receptů. Patří spíš tam, kde je žádoucí „vločkovitá“ textura.
Trik s hrníčkem
Dalším vhodným pomocníkem při změknutí másla je pára. Zkuste trik s horkým hrníčkem či sklenicí.
Spočívá v tom, že nalijete vroucí vodu do hrníčku a poté ji vylejete. Máslo postavíte na užší stranu a hrnek dáte přes něj. Kousek másla, který chcete povolit, musí být zabalený.
Po nějakých 5 minutách se dočkáte toho, že máslo bude na povrchu povolené, ale uvnitř bude tužší. Nechte jej poté ještě nějakou dobu ležet na lince. Déle nemá smysl máslo v hrnku udržovat, protože nádoba ohřívací schopnost rychle ztrácí.
Na mikrovlnku raději zapoměňte
Mikrovlnka je sice v mnohém dobrý pomocník, ale zlý pán. Povolovat máslo v ní se nedoporučuje.
Je to především z toho důvodu, že ne vždy se povede, aby bylo povolené tak akorát. Většinou to neodhadneme a máslo se rozpustí více. Navíc těch knoflíků a programů…
Každá mikrovlnka je jiná a slouží především k ohřívání hotových pokrmů. Už jen to představuje pomyslný vykřičník.
Viceprezidentka Svazu pekařů a cukrářů Pavlína Berzsiová pak dle Vitalia varuje před takzvaným spařením těsta.
„Jde o situaci, kdy máslo více povolí a mouka příliš nasákne tukem, těsto přestane být pružné, protože moučná bílkovina – lepek nemůže bobtnat a těsto přestane být elastické,“ řekla.
Příliš povolené máslo z mikrovlnky vám pak neudělá dobrou službu. Raději se na ni vykašlete, protože vám může cukroví zkazit. Vsaďte proto raději na metody zmíněné výše.
Zdroj: Jessica Gavin, Vitalia
Autor: Alice Konopásková