Škrábání brambor patří mezi nejméně oblíbené činnosti v kuchyni. Brambory jsou však zásadní přílohou nejen v českých pokrmech a tak nastal čas, abyste vyzkoušeli rychlé loupání brambor bez škrabky.
Snadno a rychle
Čekáte početnou návštěvu a chcete jim připravit řízky s bramborou kaší? Nebo hostíte rodinnou sešlost a máte v plánu udělat bramborový salát?
Oloupat pět šest brambor trvá pár minut, ale pro desetičlennou společnost se již tato činnost nepříjemně protáhne. Proto přijde vhod jednoduchá a rychlá metoda, díky které zbavíte brambory slupek během chvilky.
Oddělení slupky
Než dáte brambory vařit, nařízněte u každé slupku. Od středu proveďte řez okolo celé brambory, jinými slovy rozdělte slupku na poloviny.
Po vytažení uvařených brambor je uchopte oběma rukama za oba konce a jemně zatlačte. Brambora by se měla sama vyloupnout a vám zůstane v ruce jen slupka.
Jestliže se vám stáhnutí slupky nepovedlo, zkuste uvařené brambory prudce zchladit vložením do studené vody. Náhlá změna teploty by měla oddělení slupky ještě více usnadnit.
I děti budou mít radost
Oproti náročnějšímu loupání škrabkou ušetříte mnoho času a navíc nebudete mít tolik popálené prsty. Tento způsob je vhodný i pro děti, pokud jim nechcete svěřovat nůž či škrabku.
Zdroj: AAzdraví, Čarujeme, Bydlíme útulně
Autor: Dominika Jandorová