Jak připravit vánoční tabuli: Skleničky maximálně tři, lžíce čtyři. S výzdobou to nepřežeňte

Zdroj: Pixabay

Co se na Štědrý večer konzumuje, to víme asi všichni. Každá rodina si tradiční jídla možná trochu upravuje podle sebe, základ je ale všude stejný. Nicméně každý vánoční stůl vypadá jinak. Dodržovat bychom přesto měli určitá pravidla, díky kterým bude sváteční tabule bezchybná.

U stolu se na Štědrý večer schází celá rodina. A podle tradice by se od něj nemělo vstávat. Je tedy velmi podstatné, aby vše bylo na dosah a nikdo nemusel opouštět své místo, upozorňují Novinky.

Pro pocestného

Většina lidí ví, že by se měl u stolu připravovat jeden talíř navíc, kdyby náhodou šel někdo kolem. Tato tradice je ale podle některých odborníků mylně chápána. Ve skutečnosti bychom měli myslet na to, aby byl počet talířů u stolu sudý.

„Každou slavnostní tabuli, i tu štědrovečerní, připravujeme tak, abychom měli sudý počet. Když je nás lichý počet, měli bychom mít jedno místo prostřené, připravené, jak se říká, co kdyby náhodou někdo přišel,“ vysvětluje odborník na prostírání Roman Hráček.

Kolik nádobí připravit?

Talíře se vždy servírují maximálně dva na sebe. Tedy nahoru ten polévkový, dospodu potom talíř na hlavní jídlo. Pokud máte další talíř na předkrm, měl by být položen stranou, uvádí Dům a Zahrada.

Co se týče příborů, maximálně by se měly pokládat tři nože na jedné straně a tři vidličky na straně druhé. Co se týče lžic, ty mohou být ale čtyři. Toto pravidlo většinou ale lidé neporuší, protože tolik příborů málokdo využije, dodává Deník.

Skleničky potom dáváme na stůl pro každého maximálně tři. Většina lidí ale zvolí pouze dvě – jednu na vysoké noze na víno či šampaňské na přípitek, jednu potom klasickou na vodu či džus.

S výzdobou to nepřežeňte

Vánoční stůl by měl být samozřejmě vyzdobený. Tradičními kombinacemi jsou zelená a červená barva, nebo červená a bílá. Na stole vždy na svátky musí být ubrus.

Využít můžete i běhoun, tedy užší ubrus, který dáte přes ten původní doprostřed stolu. Ten pomáhá například při rovnání sklenic a talířů, aby byly všechny v jedné řadě, píše web Bydlení pro každého.

Na stůl můžete položit květiny nebo uprostřed zapálit svíce. Dejte si ale pozor, abyste to s dekoracemi nepřehnali. Každý člověk u stolu bude potřebovat dostatek místa, přeplácaná vánoční tabule navíc nepůsobí dobře.

Zdroj: Magazín Recepty, Deník, Dům a Zahrada, Novinky, Bydlení pro každého

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz