Většina z vás už nejspíš má jistou představu o tom, co všechno se bude nacházet na štědrovečerním stole. Už víte, zda budete jíst kapra, nebo kuřecí řízky, máte napečeno několik druhů cukroví. Víte ale, do jakých barev zvolíte výzdobu a jaká pravidla byste měli při chystání stolu dodržovat?
Slavnostně prostřený stůl je velmi důležitý. Vánoce jsou totiž jednou z mála příležitostí, kdy se sejde celá rodina. Člověk by tak měl tabuli připravit co nejvíce sváteční a ojedinělou. Zároveň je ale potřeba myslet na to, aby měli všichni kolem sebe dostatek prostoru a vše se na stůl vešlo.
Jako první je důležité zapamatovat si, kolik je na stole místa a jak budete servírovat lidem kolem něj talíře. Od vánočního stolu vstává vždy jen jeden člověk, který ostatní obslouží. Jinak by se od něj nemělo odcházet vůbec.
Důležité je, aby tento člověk měl přehled o tom, kolik věcí si může dovolit přinést a kam je položit, aby se pak nestalo, že bude s plnýma rukama čekat, až na stole někdo jiný udělá místo. Je důležité myslet na to, že kromě jídla se musí na stůl vejít i výzdoba.
Vždy sudý počet
Na Štědrý večer by se měl prostírat jeden talíř navíc pro náhodného pocestného. Tato tradice se ale netýká všech případů, má totiž ještě jeden důvod. A tím je zarovnat počet talířů u stolu na sudý počet.
„Každou slavnostní tabuli, i tu štědrovečerní, připravujeme tak, abychom měli sudý počet. Když je nás lichý počet, měli bychom mít jedno místo prostřené, připravené, jak se říká, co kdyby náhodou někdo přišel,“ říká pro Novinky odborník na prostírání Roman Hráček.
Nikdy bez ubrusu
Podle serveru Pro ženy je důležité, abyste vždy na vánočním stole měli položený ubrus. Používají se obvykle světlé barvy, ke kterým patří krémová nebo bílá. Ty se pak následně doladí ubrousky, svíčkami a další výzdobou.
Ideální je použít také takzvaný běhoun, tedy úzký pruh látky, který položíte doprostřed stolu přes ubrus. Ačkoli není nutností, bude vypadat skvěle a pomůže vám například s umístěním svícnů, nebo s pravidelným uspořádáním skleniček na šampaňské.
Opatrně s nádobím
Při servírování nádobí je třeba dbát na to, aby stůl nebyl přeplácaný. Nejprve se pokládá podkladový talíř, na něj pak talíř na polévku, vedle malý talířek na dezert nebo chléb. U příborů je podle odborníků nejdůležitější nedávat jich víc než 3 kusy ke každé straně.
To samé pak platí se skleničkami. „Dáváme maximálně čtyři, ale to už bývá přeplácané. Většinou tak dáváme tři,“ uvádí Hráček. „Musíme skleničky dávat trochu zešikma, aby se nám to vešlo, protože jsou samozřejmě širší než nože,“ dodal.
Zdroj: iReceptář, Pro ženy, Novinky
Autor: Šárka Cvrkalová