Pokud máte chuť na něco dobrého a sladkého, karamel vás nikdy nezklame. Karamel je součástí mnoha chutných receptů, proto určitě není na škodu vědět, jak se takový karamel vlastně připravuje.
V dnešním článku vám poradíme, jak tedy sladkou pochoutku připravit, aby byla úplně bez hrudek a měla tu správnou konzistenci. Díky našim tipům se vám karamel vždy povede připravit správně.
Kde se vzal, tu se vzal… karamel
Asi všichni víme, jak vypadá a chutná karamel. Málokdo by už ale věděl, kde se vlastně tahle sladkost vzala. Ono se to doopravdy tak úplně přesně neví. Povídá se, že karamel byl vynalezen v arabském světě, a to někdy kolem roku 1 000 našeho letopočtu. Jednalo se o tvrdou formu karamelu, kdy se cukr rozpustí ve vroucí vodě.
Zrovna tak se ale říká, že tvrdé kusy karamelu vařili jako úplně první američtí osadníci, a to již kolem roku 650. Ať už to bylo tak, nebo onak, původ samotného slovíčka karamel je evropský.
Jak připravit dokonalý karamel?
Každá správná hospodyňka by měla mít v rukávu eso v podobě receptu na dokonale hladký karamel. S jeho pomocí se totiž dá i zdánlivě obyčejný moučník či dezert povýšit na úplně jinou úroveň. I když se to možná nezdá, na přípravě karamelu není nic složitého.
„Působením tepla dojde ke karamelizaci, obyčejný bílý cukr se rozpustí, získá zlatavě hnědou barvu a intenzivnější nasládlou chuť. Zda míchat, nebo ne, to je otázka postupu, ale bez míchání se vám karamel snáz podaří a nevzniknou hrudky. Je ovšem potřeba cukr na začátku pokropit vodou,“ vysvětluje celý proces web magazin.recepty.cz.
Recept na karamel
V závěru článku vás samozřejmě nemůžeme ochudit o samotný recept na karamel. Na jeho přípravu potřebujete: půl hrníčku cukru, 2 lžičky vody a jednu až dvě kapky potravinářského barviva.
Cukr nasypte do hrnce, přidejte 2 lžičky vody a dejte vařit za stálého míchání. Míchání je důležité, aby se cukr nepřipálil. Vznikne vám sirup, a tím je karamel hotový. V případě potřeby je možné karamel dobarvit za pomoci potravinářského barviva, kdy stačí opravdu malé množství.
Zdroj: magazin.recepty.cz, ireceptar.cz, vareni.cz
Autor: Natálie Kabourková