Připravit houby na pánvi nemůže být nijak náročné. To si možná spousta z vás říkala, než jste to poprvé vyzkoušeli. Pokazit se dá i takto jednoduchý proces. Naštěstí ale existuje mnoho triků, které vám pomohou houby zpracovat ve stylu světových šéfkuchařů.
Nejspolehlivější metodou, jak houby na pánvi připravit, je restování. Můžete je potom jíst s chlebem a vajíčkem, použít je do polévek, jako základ omáček nebo třeba do rizota.
Jak restovat houby jako profesionál?
Existuje několik tipů, kterých je třeba se držet, pokud chcete připravit na pánvi ty nejlepší houby, jaké jste kdy jedli. První rada zní: Udržujte houby suché.
Samozřejmě pokud máte houby sušené a chcete například dělat omáčku, před použitím je namočíte ve vodě. Jakmile jde ale o houby čerstvé, ze kterých chcete udělat třeba smaženici, je třeba je naopak udržovat co nejvíce suché. Houby před restováním nenamáčejte ani neoplachujte.
Mají totiž tendenci zadržovat vodu, kterou potom při restování pustí a zbytečně vám změní chuť jídla.
Pozor na sůl
Druhou radou je nakrájet houby na stejně velké kousky. Jedině tak docílíte toho, že budou všechny tak akorát opečené a nestane se vám, že zatímco jedna už je připálená, druhá ještě není hotová.
V neposlední řadě je důležité myslet na to, že houby se solí až těsně před vyndáním z pánve, píše Inspired Taste. Sůl totiž z hub vytahuje vlhkost, což jim ke konci procesu zabrání ve zhnědnutí a budou i nadále vypadat jako čerstvé.
Nejjednodušším způsobem, jak připravit houby, tak je pokrájet je na stejně velké kousky a pěkně pomalu a pozvolna je restovat na másle. Koření přidávejte postupně a až těsně před sundáním jídla ze zdroje tepla je osolte. Jedině tak docílíte dokonalého pokrmu jako od profesionála.
Zdroj: Tastes Better From Scratch, Inspired Taste, The Modern Nonna, The Kitchn
Autor: Šárka Cvrkalová