Oblibou paštik jsme známí i v zahraničí, však s nimi také jezdíme na dovolenou. Ať už si je dáváte jen výjimečně, nebo jste paštikový gurmán, určitě si chcete dopřát to nejlepší. Zjistěte, jak poznat kvalitní paštiku.
Paštiky mají dlouhou historii, která sahá až do starověku. Dříve se vyráběly z čerstvých surovin, ale s příchodem konzervování se začaly šířit v trvanlivé podobě. Na trhu existuje mnoho druhů paštik, ale pro účely tohoto článku se zaměříme na játrovou paštiku, která je jednou z nejtypičtějších a její složení je definováno vyhláškou o mase a masných výrobcích č. 69/2016 Sb.
Tato vyhláška definuje paštiku jako tepelně opracovaný masný výrobek z mělněného masa, převážně roztíratelný. Vyhláška konkrétně mluví o dvou výrobcích: játrové paštice a játrovém sýru. Ty musí obsahovat alespoň 25 % masa a 26 % vepřových jater. Tuk nesmí přesáhnout 40 % a obsah vody by neměl být vyšší než 70 %. Hlavní rozdíl mezi játrovou paštikou a sýrem spočívá v jejich formě a tvaru, chuťově jsou ale totožné.
Jak poznat kvalitní paštiku?
Pokud chcete vybrat kvalitní paštiku, preferujte výrobky s jasně napsaným složením, které neobsahují zbytečné přidané látky, jako jsou barviva nebo glutamát. Většinou platí, čím kratší složení, tím lépe. Zároveň se podívejte na název, pokud se totiž výrobce vyhýbá označení paštika, zřejmě se snaží obejít danou vyhlášku. Na produkt nazvaný např. játrový krém totiž definovaný minimální obsah masa a jater neplatí.
Kvalitní játrová paštika by měla mít šedou až růžovošedou barvu a soudržnou pastovitou konzistenci, s případnými ložisky aspiku a tuku. Vonět a chutnat by měla po vepřových játrech (bez cizích příchutí).
Sůl je dalším aspektem, který byste měli sledovat. Upřednostňujte výrobky s co nejmenším obsahem soli. Denní příjem soli by neměl přesáhnout pět gramů. Co se týká obsahu tuku, nemusíte se bát sáhnout po tučnější paštice, ale je dobré mít na paměti, že paštika by měla být pouze zpestřením jídelníčku, nikoliv každodenním pokrmem.
Test paštik
V nedávném testu paštik provedeném spotřebitelskou organizací dTest bylo zkoumáno 22 vzorků chlazených i konzervovaných játrových paštik. Z něj mimo jiné vyplynulo, že mnoho paštik obsahovalo více jater a masa, než je minimální požadavek stanovený vyhláškou.
Vepřové maso se na etiketách pohybovalo od 6,5 % do 60 %. Chlazené paštiky obvykle obsahovaly více jater a masa než konzervované.
Zdroj: dTest, Zákony pro lidi, Český rozhlas, TN.cz
Autor: Dominika Jandorová