Znáte to. Dostanete chuť na nějaký dobrý moučník. Začnete listovat v kuchařce nebo projíždět recepty na internetu. Mouku máte, cukr máte, olej taky. A pak nastane moment, kdy se v receptu dočtete, že potřebujete vajíčka. Vajíčka pokojové teploty.
A je to tady. Je vám jasné, že vajíčka z lednice použít nemůžete. Nebo můžete, ale riskujete tím, že se recept třeba nepovede. Jak tedy u vajec co nejrychleji dosáhnout pokojové teploty?
Proč by se neměla používat studená vejce?
Když je v receptu psáno „použít vajíčka pokojové teploty“, pak byste tuto radu měli dodržet. Jenže možná nevíte, proč je to vlastně tak důležité.
Během šlehání ingrediencí vznikají bublinky, které jsou žádoucí – díky nim je moučník nadýchaný. Jakmile ale k surovinám přidáte studená vejce, riskujete tím podle webu King Arthur’s Baking likvidaci těchto tolik důležitých bublinek.
Co to znamená pro váš moučník? Může se stát, že tzv. nevyběhne tolik, kolik byste si přáli. Nemluvě o tom, že nemusí být tak krásně nadýchaný a může mít spíše hrubší strukturu.
Jak co nejrychleji dosáhnout pokojové teploty u vajec?
Jsou zkrátka situace, kdy potřebujete použít vejce pokojové teploty. Tehdy se vyplatí vědět, jak toho dosáhnout co možná nejrychleji.
Podle testu America’s Test Kitchen vejce vytažená z lednice potřebují asi 65 minut na to, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Co když ale nemáte tolik času a nechcete čekat hodinu?
Zkuste trik s miskou plnou horké vody. Do té ponořte vajíčka, která jste vytáhli z lednice, a nechte je tam cca 10 minut.
Doba se může lišit v závislosti na tom, jak velká vejce použijete. Menší vajíčka potřebují třeba jen 5 minut, větší pak zmiňovaných 10.
Zdroj: King Arthur’s Baking, America’s Test Kitchen
Autor: Natálie Kabourková