Jako každá sezónní potravina s sebou i okurky přináší dilema, jak je uskladnit, abyste je mohli využít i v jiném ročním období. Naštěstí však lze okurky jednoduše uchovat v dobrém stavu až několik měsíců.
Co vzít v potaz
Existuje několik jednoduchých doporučení a pravidel, která zajistí, že vaše vybrané produkty budou vždy dokonale křupavé a čerstvé.
A co víc, k udržení jejich čerstvosti nepotřebujete ani speciální nádobu nebo způsob skladování; stačí si uvědomit, kde se v lednici nacházejí a dbát na to, aby nebyly v přílišné zimě.
Okurky mají vysoký obsah vody – devadesát pět procent, což dodává této zelenině křupavou strukturu a svěží chuť. Na druhou stranu právě vysoký obsah vody skladování trochu komplikuje.
Na kuchyňské lince
Jedním z častých omylů je, že okurky se nejlépe skladují na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Čerstvá okurka sice nějakou dobu vydrží při pokojové teplotě, ale pokud se k ní nedostanete během jednoho nebo dvou dnů, pravděpodobně moc dobře chutnat nebude.
Skladování okurek v chladničce
Nejlepší a nejjednodušší metodou, jak udržet okurky čerstvé, je skladovat je v lednici. Přitom platí, že nejlépe se jim daří pouze v určitých částech chladničky.
U okurek může dojít k tzv. poškození mrazem, pokud jsou vystaveny teplotám pod 10 stupňů Celsia, což může vést k tvorbě důlků a změknutí a ke zničení křupavých okurek.
Abyste tomu předešli a zároveň zachovali čerstvost, omyjte a osušte okurky a uložte je do nejteplejší části chladničky, která se obvykle nachází ve dveřích nebo v přední části chladničky. V ledničce vydrží okurky čerstvé až týden.
Skladování nakrájených okurek
Pokud si chcete okurky předem nakrájet na plátky, abyste k nim měli rychlejší přístup a mohli je snadněji připravit, můžete je skladovat také v lednici.
Aby to bylo efektivní, je doporučeno vložit nakrájené okurky do nádoby, naplnit ji vodou a před vložením do lednice ji zakrýt víkem. Díky tomu plátky neoschnou, protože voda je ochrání před suchým vzduchem v lednici a udrží je křupavé a čerstvé až týden.
Zmrazení okurek
Ať už se jedná o celé okurky nebo o plátky, okurky lze zmrazit. Zmrazení okurek je pohodlné, ale není ideální pro každý recept.
Zatímco čerstvá okurka má křupavou strukturu, zmražená bude kašovitá. Mražené okurky raději nepoužívejte do salátů nebo sendvičů, ale můžete je vložit do mixéru a udělat z nich pyré.
Než okurky naskládáte do vzduchotěsné nádoby a vložíte do mrazáku, nezapomeňte je důkladně umýt a osušit. Kromě prostého uchování celých okurek je však můžete zpracovat a skladovat v pozměněné formě.
Můžete je rozmixovat na smoothie nebo použít do gaspacha, případně můžete dužinu scedit a připravit si okurkovou vodu; osvěžující nápoj s obsahem nejrůznějších elektrolytů, který je ideální na povzbuzení po fyzické aktivitě. V mrazáku vydrží okurky až tři měsíce.
Zdroj: mashed.com, eatingwell.com
Autor: Dominika Jandorová