I když v dnešní době není problém koupit snad všechny druhy potravin v obchodě, stále více lidí dává přednost domácí přípravě. A nejinak je tomu i v případě majonézy, kterou zvládne v pohodlí domova připravit i začátečník.
Majonéza umí vylepšit nejeden pokrm, její původ je však dodnes záhadou. Pravděpodobně vznikla, stejně jako tatarka, ve Francii. Jak uvádí server Apetitonline připravit ji měl tehdy neznámý kuchař na oslavu velkého francouzského vítězství ve Středomoří v roce 1756.
Náhoda dala vzniknout majonéze
Na slavnostní večeři se měla podávat i oblíbená omáčka z vajec a smetany. Bohužel, nebo snad bohudík, kuchaři smetana chyběla. Pokusil se však ingredienci nahradit olivovým olejem, a tím dal vzniknout nové omáčce zvané mahonnaise, která ihned všem zachutnala. Postupem času se začala šířit i do dalších zemí.
Dnes je majonéza součástí různých jídel. Kdo by si bez ní uměl představit například bramborový salát? Přidává se do mnoha pomazánek či salátů a tvoří základ omáček, dipů i dresinků.
Stačí pár surovin a dodržovat postup
Mnozí považují přípravu domácí majonézy za náročnou, pokud však přesně dodržíte postup, zvládnete ji na jedničku. Jen je potřeba všechny suroviny pořádně vyšlehat do hladka a vyvarovat se několika chyb, například nepoužívat příliš studená vajíčka.
Na její výrobu navíc stačí jen pár základních ingrediencí, pomocí kterých si majonézu dochutíte přesně tak, aby vám chutnala. Vybrat si můžete dokonce z několika snadných receptů, vždy bude krásně krémová, lahodná a nesrovnatelná s majonézou kupovanou.
Na klasickou domácí majonézu budete potřebovat dva velké žloutky z čerstvých vajec, jednu lžíci hořčice (může být i dijonská), půl lžíce soli a pepře, lžíci citronové šťávy, 80 mililitrů olivového oleje a 200 mililitrů slunečnicového oleje.
Hned první krok je velmi důležitý, chlazené suroviny nechejte minimálně hodinu při pokojové teplotě. V opačném případě by se vám majonéza mohla srazit. Pokud budete omáčku šlehat ručně metličkou, připravte si mísu.
Olej přidávejte maximálně po třech kapkách
Nejprve vyšlehejte žloutky s hořčicí, solí a pepřem. Poté zašlehejte citronovou šťávu. Následně smíchejte dohromady oba druhy olejů a přidávejte ke žloutkům po kapkách a za stálého šlehání.
V tomto kroku se obrňte trpělivostí, neboť pokud byste hned v počátku přilili více oleje, žloutky jej nedokážou vstřebat a majonézu už nikdy nevyšleháte do tuha. Podle serveru Kuchařka pro dceru tuto chybu lze snadno poznat podle žloutku, který by vypadal jako písek v oleji.
Jakmile začne směs pomalu houstnout, můžete olej za stálého míchání přilévat tenkým pramínkem, avšak velmi opatrně. Po zašlehání veškerého oleje by měla mít majonéza krásně krémovou a hladkou texturu. Ochutnejte a dochuťte ji podle potřeby.
Všechny suroviny lze smíchat v jedné nádobě i pomocí klasického tyčového mixéru tak, že jej ponoříte až na dno a začnete šlehat. Po dostatečném zhoustnutí spodní vrstvy vytahujte mixér postupně nahoru.
Alternativy z mléka i vařených vajec
Za zkoušku stojí také recept na majonézu z mléka. Podle webu Magazín.recepty na něj budete potřebovat jeden díl mléka, dva díly slunečnicového oleje, sůl, pepř, ocet a lžičku hořčice. Postup je stejný, avšak místo vajec nalijte do vysoké nádoby mléko a do něj za stálého míchání pomalu přilévejte olej. Nakonec ochuťte.
A pokud máte obavy z použití syrových vajec, ale nechcete se vzdát domácí majonézy, i na to existuje řešení – použijte vařená vejce. Nachystejte si výkonný mixér a dále tyto suroviny: čtyři vychladlá vejce uvařená natvrdo, trochu mléka či jogurtu, dvě lžičky hořčice, dvě lžičky octa, sůl a pepř, špetku cukru a asi dvě lžíce oleje.
Uvařená, oloupaná a vychladlá vejce nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte hořčici, ocet a mléko, které přilévejte postupně, aby nebyla majonéza příliš řídká. Oslaďte, osolte a opepřete a vše důkladně rozmixujte. Za stálého míchání přilévejte pomalu olej do požadované konzistence.
Vyrobte si také domácí tatarku
Z majonézy si můžete rovnou připravit i domácí tatarku – jednoduše přidejte zeleninu, jako je nakládaná okurka a šalotku. Taktéž můžete přidat i pažitku, petržel, česnek, ančovičky a kapary.
Vše je potřeba najemno nakrájet, okurky můžete nastrouhat na struhadle, a pomalu vmíchat do hotové majonézy. V případě potřeby můžete pro zředění směsi přidat nálev z okurek nebo ocet, případně kapku bílého vína.
Zdroj: apetitonline.cz, toprecepty.cz, kucharkaprodceru.cz, magazin.recepty.cz, fresh.iprima.cz, idnes.cz
Autor: Silvie Grulichová