Těstoviny si pravděpodobně většina z nás dopřává poměrně často. Jejich druhů existuje celá řada, některé jsou ale na konzumaci složitější než jiné. Víte, jakým způsobem správně v restauraci konzumovat špagety, abyste se neztrapnili před ostatními?
A nejde jen o špagety. Celá řada těstovin má pro konzumaci specifická pravidla. Naučte se jíst těstoviny na úrovni tak, že se nebudete muset bát zajít ani do pravé italské restaurace.
Vždy napichujte
Ať už konzumujete vrtule, kolínka nebo takzvané motýlky, těstoviny se vždy ideálně napichují. Někdy je sice lákavé nabírat je na vidličku, v Itálii by vás za to ale nepochválili.
Samozřejmě, pokud máte děti, kterým se napichování pokrmu na vidličku nedaří, můžete je nechat těstoviny nabírat. V takovém případě byste jim ale měli dát vždy lžíci. Na vidličku se pokrmy nikdy nenabírají.
Jak správně jíst špagety
Špagety jsou pravděpodobně největším oříškem. Každý z nás ví, jaké to je, když máme omáčku z nich až za ušima. A to doslova. Jak tedy správně v restauraci tento druh těstovin konzumovat? Většina lidí si myslí, že je to pomocí vidličky a lžíce. Opak je ale pravdou.
„Do uvařených špaget je třeba vždy kolmo zapíchnout vidličku, kterou potom točíte po směru hodinových ručiček, dokud nenamotáte porci vhodnou do úst. Lžíce se v restauracích na špagety nikdy nepoužívá,“ radí Eva Filipová, která se už roky zabývá především tematikou společenského chování.
V českých restauracích někdy ke špagetám lžíci dostanete. V zahraničí by se to ale nikdy nestalo. „V Itálii se k těstovinám i v restauracích dává jen vidlička. Kdo potřebuje navíc lžíci, musí si o ni říct. Lžíci dostane totiž jenom ten, kdo si objednal polévku,“ uvádí pro Frews Alice Pennová, která v Itálii mnoho let žila.
Zdroj: Český rozhlas Střední Čechy, Frews, Český rozhlas Junior, Vitalia
Autor: Šárka Cvrkalová