V lednici jídlo samozřejmě vydrží o něco déle, než když ho necháme jen tak na lince. Bakterie se v teplejším prostředí mnohem rychleji množí a dochází ke zkažení. Jenomže ani v lednici nevydrží věčně. Jak dlouho bychom ho tam podle vědců měli nechávat?
Někdo i po týdnu dokáže z lednice vytáhnout porci jídla a sníst ji. Jiný už po dvou dnech cítí polévku jako kyselou a vylévá ji do záchodu. Někteří lidé jsou zkrátka citlivější než jiní, ve výsledku je to ale dobře, alespoň nesnědí něco, co už poživatelné není.
Známe to snad každý: Zatímco nám už salám zapáchá, nebo mléko se nám zdá kyselé, kamarád či jiný člen rodiny si s klidem dá kolečko salámu na chleba a mléko k němu vypije. Podle vědců bychom některá jídla neměli nechávat v lednici déle než pár dní. Která to jsou a co se s nimi může stát?
Nejbezpečnější je vyhodit zbytky do 3 dnů
Mnohé potraviny jsou ke zkažení náchylnější. Někdy se stává, že rýže vydrží v lednici i pět dní, ale záleží na tom, s čím byla zkombinována. Pokud máte rýži v misce samotnou, nezkazí se tak snadno.
Jenomže třeba mořské plody vydrží sotva dva dny. A potom samozřejmě už ani rýže, se kterou byly smíchány, nebude poživatelná. U každého jídla je doba, za kterou se zkazí, trochu jiná.
Obecně ale podle vědců z mayoclinic.org platí, že pokud si nejste jisti, potraviny byste měli vyhodit do tří dnů poté, co byly tepelně zpracovány a uloženy v ledničce. Někomu to možná připadá jako plýtvání, jenomže je lepší něco vyhodit než se nakazit nepříjemnými nemocemi.
Odborníci doporučují jídla ukládat do plastových misek s víčky, aby jimi nenačichla lednice a aby patogeny z nich nemohly přeskočit na další potraviny uvnitř. Každou nádobu navíc popište datem, které značí, kdy by měla být potravina nejpozději snědena.
Ovoce a zelenina
Někteří lidé nechávají ovoce a zeleninu při pokojové teplotě. A to je samozřejmě v pořádku, pokud ji zkonzumují do dvou dní. Jinak se ale běžně dávají i tyto potraviny do lednice a jejich doba zkažení záleží na tom, o kterou zeleninu jde a jak je zpracovaná.
Když je zelenina uvařená, skladovaná ve vzduchotěsné nádobě vydrží v chladničce obvykle 3 až 7 dní. Vařená konzervovaná zelenina, jako jsou fazole nebo jiné luštěniny, při správném skladování obvykle vydrží 7 až 10 dní.
Ovoce a zelenina s vyšším obsahem vody, jako jsou rajčata, okurky a jahody, ztrácí svou čerstvost rychleji než ty s nižším obsahem vody. K těm patří například kapusta, brambory a banány.
Potraviny s vyšším rizikem
Jako potraviny s vyšším rizikem označujeme ty, které v případě, že se v nich objeví nějaký ten patogen, mohou být pro naše tělo mnohem škodlivější, než pokud sníme jen trochu oschlý salám. Taková jídla je vhodné zkonzumovat do druhého dne, jinak je raději vyhodit, i když byla přes noc v ledničce.
Řadíme sem například mleté maso a drůbež, které byly uvařeny na bezpečnou teplotu. Ty mohou v chladničce vydržet přibližně 1 až 2 dny, pokud jsou skladovány při teplotě 5 °C nebo nižší. Ostatní maso, například steaky, filety, kotlety a pečeně, vydrží v chladničce 3 až 4 dny.
V neposlední řadě je vhodné myslet na to, že pokud si necháte jídlo dovézt, nebo si přivezete domů zbytky z večeře v restauraci, je ideální tyto potraviny zkonzumovat do 24 hodin od jejich vytvoření.
Zdroj: mayoclinic.org, huffpost.com, healthline.com
Autor: Shani Maiová