V mém okolí není snad nikdo, kdo by neměl rád jahody. Tohle sladké ovoce je vynikající v čerstvé podobě, ale dají se z něj připravovat i nejrůznější dezerty či nápoje. Navíc je také velmi zdravé. Existuje ale řada věcí, které jste o jahodách možná nevěděli.
Jahody mají obrovské množství vitamínů a minerálů. Posilují srdce, nervy, mozek a imunitu. Dále také pomáhají při artritidě, revmatismu, působí proti dně a zlepšují stav kostí, píše WebMD.
Co jste o jahodách netušili
Existuje celá řada informací, které vás možná překvapí. Věděli jste například, že jahody působí jako afrodiziakum, a to jak pro muže, tak i pro ženy? Je to způsobeno zinkem obsaženým v jejich semínkách.
Že mají velké množství vitamínů, to je známé. Podle webu BBC mají ale konkrétně vitamínu C dokonce větší množství než některé citrusové plody. Konzumace jahod se tak rozhodně vyplatí.
Jahody v ČR
Jahody se na našem území pěstují poměrně krátce. Teprve v 19. století se začaly vysazovat na Benešovsku. Dříve se musely dovážet a byly hodně cenným zbožím, dnes je má ale na zahrádce prakticky každý.
Co se týče sklízení, nejlepší je jahody trhat po ránu, když je ještě chladno. Potom je uchovávejte v prostoru, kde je teplota zhruba kolem 5 °C. Díky tomu vám vydrží až 5 dní čerstvé.
Důležitým pravidlem, které si málokdo uvědomuje, je to, že bychom po sklizni měli jahody nechat ležet ve studené vodě, abychom z nich dostali všechny nežádoucí parazity.
Mytí pod tekoucí vodou ovoci ve skutečnosti nesvědčí. Ovoce tím totiž přichází o část své chuti, ale také o 50 % vůně. Navíc se neumyje tak důkladně jako ve stojaté vodě.
Zajímavým faktem na závěr je také to, že jahody jsou z 90 % tvořeny vodou. Jsou nízkokalorické a vhodné při dietách. Navíc v těle povzbuzují tvorbu hormonů, které snižují chuť k jídlu, dodává web Pro ženy.
Zdroj: London Strawberry Festival, BBC, Food Republic, Healthline, WebMD, Apetit, Pro ženy
Autor: Šárka Cvrkalová