Také každé léto na zahradě vypěstujete velké množství jahod, nebo jezdíte na samosběry a nevíte potom, do čeho ovoce využít? Než se rozhodnete jahody zamrazit na později, připravte si z nich lehký letní salát. Recept je velmi snadný.
Jahody nejsou jen chutné, ale také nabízejí řadu zdravotních výhod. V následujícím článku se dočtete, proč jsou pro vaše tělo přínosné a proč byste i vy měli zvážit přípravu vynikajícího jahodového salátu.
Zdravotní přínosy jahod
Jahody obsahují vysoké množství antioxidantů, zejména antokyanů a ellagové kyseliny. Jedna porce jahod poskytuje více než doporučenou denní dávku vitaminu C, který podporuje imunitní systém a tvorbu kolagenu, píše Healthline.
Ovoce je také mimo to dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení a může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Jde o nízkokalorické ovoce, ideální pro ty, kteří sledují svou váhu.
V neposlední řadě sloučeniny v jahodách mohou pomoci snížit zánět v těle, což je spojováno s mnoha chronickými onemocněními.
Recept na jahodový salát
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 500 gramů čerstvých jahod, 2 hrsti baby špenátu, 100 gramů feta sýru, 50 gramů vlašských ořechů, 2 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje a sůl a pepř podle chuti.
Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtky. V misce smíchejte nakrájené jahody s baby špenátem. Feta sýr rozdrobte na menší kousky a přidejte do misky.
Vlašské ořechy nahrubo nasekejte a přisypte k ostatním ingrediencím. V malé misce smíchejte balzamikový ocet s olivovým olejem, solí a pepřem. Zálivku nalijte na salát a jemně vše promíchejte. Podávejte ihned, aby salát zůstal svěží a křupavý.
Zdroj: BBC Good Food, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová