Každé léto jezdíme s rodinou sbírat jahody a někdy potom nevíme, co s nimi. Před pár lety jsem se naučila minimálně část z nich zpracovat do takzvaného jahodového másla. Jde o chutnou sladkou pochoutku, která je navíc v jistých ohledech zdravá.
Dá se namazat na pečivo a podávat k snídani či k večeři. Garantuji vám ale, že ho budete chodit ujídat i jen tak samotné. Jahodové máslo s medem je jednoduše něco, co si naprosto zamilujete.
Nejen sladké, ale také zdravé
Jahodové máslo s medem zažene chuť na sladké a skvěle si na něm pochutnáte. Přesto se ale jedná o pokrm, který je svým způsobem zdravý.
Med obsahuje antioxidanty, má antibakteriální vlastnosti, může pomoci při léčbě kašle a bolesti v krku a pomáhá hojení ran, píše Mayo Clinic.
Samotné jahody jsou pak plné vitamínů a minerálů. Díky vysokému obsahu flavonoidů také podporují zdraví srdce. V neposlední řadě mají také vysoký obsah vlákniny, což může pomáhat zažívacímu traktu.
Jak na jahodové máslo s medem?
Recept není žádná věda. Potřebovat budete pouze jahody, máslo a med. Všechny ingredience jednoduše dejte do mixéru, smíchejte je a vytvořte jemný sladký krém.
Ten samozřejmě obsahuje nějaké ty cukry a kvůli máslu je také kalorický, nejedná se tak o zcela nejzdravější svačinu. Na druhou stranu ale výše zmíněné zdravotní účinky jednotlivých ingrediencí pominout nejde.
Zdroj: Autorský článek, WebMD, Healthline, Mayo Clinic
Autor: Šárka Cvrkalová