Léto je obdobím, kdy se v obchodech daleko častěji objevují jahody za výhodné ceny, zároveň si je ale také můžete vypěstovat na zahrádce, nebo vyrazit na jejich samosběry. Jde o ideální období, kdy si nasbírat toto ovoce do zásoby třeba do mrazáku. Ještě předtím nicméně využijte čerstvé jahody například do buchet, které si zamiluje celá rodina.
Buchty dělám po celý rok, někdy je tedy připravuji i ze zmraženého ovoce, nebo z ovoce, které koupím v obchodě. Nic ale nemá na ty, které uděláte z čerstvých, právě sesbíraných jahod.
Sladké potěšení plné vitamínů
Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád jahody. Tohle lahodné ovoce zahání chuť na sladké a potěší jednoduše úplně každého. Kromě toho jsou jahody velmi zdravé.
Ovoce je bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém. Jahody obsahují antioxidanty, mají nízký glykemický index, mohou pomoci snižovat záněty v těle, píše WebMD Rozhodně se jedná o ovoce, které se do jídelníčku vyplatí zařadit.
Kynuté jahodové buchty
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 250 mililitrů mléka, 30 gramů droždí, 80 gramů cukru, vajíčko, 60 gramů rozpuštěného másla, špetku soli a kůru z citronu. Na náplň si připravte 500 gramů jahod, 2 lžíce cukru a lžíci škrobu.
V misce smíchejte vlažné mléko, rozdrobené droždí a lžičku cukru. Nechte směs zhruba 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. V další míse smíchejte mouku, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Přidejte kvásek, vejce a rozpuštěné máslo.
Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu. Mezitím připravte náplň. Jahody nakrájejte na menší kousky, smíchejte s cukrem a škrobem. Vykynuté těsto rozdělte na 12 až 15 stejných dílů.
Každý díl rozválejte, dejte do středu lžíci jahodové náplně a uzavřete vše do tvaru kuličky. Buchty pokládejte na vymazaný plech spojem dolů. Nechte je ještě 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180° C. Buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20-25 minut dozlatova. Hotové buchty můžete posypat moučkovým cukrem.
Zdroj: Autorský recept, Healthline, Home & Gardens, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová