Součástí štědrovečerní večeře je ve většině rodin bramborový salát, který ale zdaleka nemá tak dlouhou historii, jak by se mohlo zdát. Navíc existuje mnoho jeho variací. Letos tak můžete vyzkoušet například tu s jablky.
Pochází bramborový salát z Ruska?
Podle jedné z teorií, kterou zmiňuje web Expres, je otcem bramborového salátu kuchař francouzského původu, který jej připravoval pro ruskou smetánku.
Pro tuto teorii hovoří i fakt, že v Indii najdete bramborový salát pod názvem ruský salát. Navíc majonéza, která byla již v té době součástí bramborového salátu, pochází z ostrova Menorca, který byl dobyt Francií, domovinou onoho kuchaře.
Do českých zemí se bramborový salát dostal ve 20. letech 20. století, uvádí Prima ZOOM. Výhodou receptu bylo, že suroviny se daly sehnat i během válečných let.
Podle webu Lifee se recept na bramborový salát bez majonézy objevil v kuchařce Marie Janků-Sandtnerové z roku 1924 a rozšířil se hlavně mezi vyššími vrstvami obyvatel. Stejně tak nalezneme bramborový salát v kuchařce od Viléma Vrabce, kde je popsána třeba varianta s cibulí a vývarem nebo se slanečkem. Dnes je velmi oblíbený bramborový salát s jablky, která salátu dodají svěžest a křupavost.
Recept na bramborový salát s jablky
Na bramborový salát s jablky budete potřebovat 1 kilogram brambor, sůl, špetku kmínu, 150 gramů mrkve, 2 řapíkaté celery, citronovou šťávu, 200 gramů nakládaných okurek, 1 jablko, 2 šalotky, 1 čajovou lžičku hořčice, 200 gramů bílého jogurtu, 50 gramů majonézy, mletý pepř a 2 čajové lžičky krupicového cukru.
Brambory omyjte, dejte do teplé vody, osolte, přidejte kmín a uvařte do měkka. Po uvaření brambory slijte a vychladlé oloupejte. Ve vodě se špetkou cukru a soli uvařte doměkka oloupanou mrkev, ke konci do vody přidejte lžičku citronové šťávy, aby si mrkev zachovala barvu a křupavost, slijte a nechte vychladnout.
Do mísy najemno nakrájejte celer, přidejte na kostičky nakrájené jablko, citronovou šťávu z ½ citronu a promíchejte. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky nebo je protlačte přes krájecí kolečko a přidejte do mísy. Dále do mísy dejte nakrájenou okurku, šalotku, hořčici, bílý jogurt a majonézu. Salát dochuťte pepřem, solí a lákem z nakládaných okurek. Mísu se salátem přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc rozležet v ledničce.
Zdroj: Expres, Prima ZOOM, Apetit, Lifee
Autor: Dominika Jandorová